logo F1online.sk

Ako Alonso provokoval Rona Dennisa s prezretou broskyňou

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 12. 2023

Keby raz niekto vydal knihu s názvom „Zážitky s Ronom Dennisom“, v ktorej by zhrnul všetky bizarné príbehy zo života a diela šéfa McLarenu, rozhodne by ju musel rozdeliť minimálne do troch zväzkov. Britský manažér sa preslávil nielen pre svoje úspechy, ale tiež pre svoje výstrelky. Nie vždy za nich mohol, keďže mal diagnostikovanú obsesívno-kompulzívnu poruchu, ale keď ho Fernando Alonso úmyselne provokoval, šéf McLarenu to nezobral najlepšie.

Prvé účinkovanie Fernanda Alonsa v tomto tíme bolo možno krátke, ale zato nabité udalosťami. Jeho vojna s Lewisom Hamiltonom nakoniec oslabila tím zvnútra a pripravila ho o takmer istý titul. Z prvého radu to vtedy sledoval aj niekdajší šéf pre komunikáciu McLarenu Matt Bishop, ktorý si zaspomínal, ako si Alonso zo svojho šéfa nepekne strieľal, keď už bolo jasné, že ich vzťah je nenapraviteľne pošramotený.

„Ron potrebuje mať všetko absolútne zoradené a vyrovnané,“ povedal Bishop v podcaste redaktorky televízie Sky Natalie Pinkhamovej nazvanom „In The Pink“. „Pokiaľ ide o čistotu, priznáva, že má OCD. Takmer nadovšetko nenávidí, keď ľudia jedia šťavnaté ovocie bez noža a vidličky.“

„Ak jete nektarinku, broskyňu alebo slivku, Ron chce, aby ste si ju dali na tanier, mali ostrý nôž, vyrovnali ovocie vidličkou, nakrájali ostrým nožom a potom si vidličkou vložili do úst malé, úhľadné kúsky. Fernando však prišiel s niečím, čo vyzeralo ako hádam tá najviac prezretá broskyňa, akú som kedy videl. Nechal si všetku šťavu stekať po fúzoch a tuším, že si v nich úmyselne nechal aj kúsky dužiny,“ spomína Bishop, podľa ktorého bolo obom mužom jasné, že tento okamih znamenal takmer vypovedanie vojny.

„Nie každý z prítomných vedel, ako veľmi to Rona bolelo, ale verte mi, Fernando to vedel. Bol vtedy s Ronom určite na nože. Ale to je Fernando. Je to skvelý jazdec, ale zároveň dobre vie, čo robí,“ dodal Bishop.

Všetci nakoniec vieme, ako to skončilo. Trvalo to len rok a Alonso sa vrátil späť pod ochranu Flavia Briatoreho v Renaulte. Taliansky manažér bol jedným z mála šéfov, s ktorým sa Fernando nakoniec nerozhádal. Sám Talian pred pár rokmi v podcaste Beyond the Grid spomínal, ako svojho zverenca vystríhal pred Ronom Dennisom.

„Jeho odchod do McLarenu ma nepotešil, pretože to nebolo, ako keď Michael Schumacher išiel do Ferrari. Toto bol Fernando, ktorý mal ísť do McLarenu, a pre neho nebol tento tím žiaden sen. Hlavne som ho upozornil, že tam má nového chalana a tým chalanom bol Lewis Hamilton, ktorého má Ron Dennis vo vrecku. Prisahal som mu, že bude musieť o svoje miesto bojovať proti jazdcovi pod ochranou Rona Dennisa,“ povedal Briatore.