logo F1online.sk

VC Brazílie zostáva v Interlagose, ozýva sa v brazílskych médiách

Interlagos, Sao Paolo, Brazília
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 11. 2020

Fanúšikovská obec sa preľakla po správach, že dejiskom Veľkej ceny Brazílie už nebude Interlagos, ale úplne nový okruh, ktorý mal byť postavený podľa podkladov Hermanna Tilkeho v Riu de Janeiro. Po mesiacoch špekulovania sa situácia začína rozuzľovať a zdá sa, že v prospech Interlagosu.

Ešte pred mesiacom Chase Carey v liste adresovanom zastupujúcemu guvernérovi Ria de Janeiro informoval, že sa Liberty Media dohodla s organizátorom Rio Motorsports na usporiadaní VC Brazílie v zalesnenej časti Deodoro v aglomerácii Ria de Janeiro. Jedinou prekážkou malo byť už len schválenie projektu zo strany ochranárov.

Napokon to vyzerá tak, že rokovania stroskotali inde. V stredu večer organizátor Rio Motorsports v tlačovej správe informoval o tom, že už s Liberty Media nejedná o organizovaní podujatia a ani o vysielacích právach. Táto spoločnosť nechcela totižto len usporiadať veľkú cenu, ale získať aj vysielacie práva pre Brazíliu, a tak nahradiť pôvodného vysielateľa Globo TV.

Rio Motorsports vo vyhlásení viní pandémiu “v Európe a na iných kontinentoch”, a z toho vznikajúcu nestabilitu na trhoch. Investíciu do Formuly 1 vraj už nevnímal ako výhodnú.

“Rio Motorsports oznamuje, že sa rozhodol odmietnuť odkúpenie vysielacích práv Formuly 1 pre Brazíliu,” stojí v stanovisku. “Toto rozhodnutie bolo prijaté kvôli neistote ohľadom programu pre rok 2021, čo spôsobila druhá vlna koronavírusu v Európe.”

“Tento scenár spolu s možnosťou, že sa nová vlna rozšíri aj na ďalšie kontinenty, prinútila Rio Motorsports prehodnotiť investíciu a Formule 1 uvoľnila cestu, aby mohla rokovať priamo s televíznymi spoločnosťami v Brazílii,” dodal na margo skončenia rokovaní Rio Motorsports.

Brazílsky portál grandepremio.com.br však hovorí o tom, že koronavírus je len akousi zásterkou pred skutočným problémom. Spoločnosť vraj nedokázala dať FOM/Liberty Media garancie toho, že svoju časť dohody dodrží. Na týchto finančných garanciách sa ešte predtým dohodla priamo s Liberty.

V stredu, teda zrovna v ten istý deň, čo Rio Motorsports vydal svoje vyhlásenie, sa o slovo prihlásila aj Globo TV. Rozbehla vraj novú sériu rokovaní s Liberty Media, hoci pôvodne vyhlásila, že Formulu 1 nebude vysielať po roku 2020. Nebola totižto pripravená platiť také vysoké sumy, aké od nej požadovala Liberty. Po stroskotaní rokovaní s Rio Motorsports bude mať väčšiu šancu vyjednať si prijateľnejšiu dohodu.

To sú dobré správy pre všetkých brazílskych divákov, keďže okrem F1TV budú môcť efjednotku aj naďalej sledovať na voľne dostupnej stanici. Radosť budú mať ale aj ochranári a v neposlednom rade fanúšikovia po celom svete, keďže s ukončením rokovaní s Rio Motorsports sa nateraz končí aj epizóda o postavení nového okruhu.

Podľa ESPN už organizátor VC Brazílie v Interlagose rokuje s Liberty Media na novej päťročnej zmluve. Podľa dostupných informácií však nepôjde o pôvodného organizátora, a teda spoločnosť po vedením Tamása Rohonyiho. S ním sa Bernie Ecclestone dohodol na tom, že sezóny 2018-20 bude môcť organizovať úplne bez poplatkov. Práve táto dohoda bola tŕňom v oku Liberty Media.

V kalendári pre rok 2021 je pri VC Brazílie stále hviezdička. Kedy zmizne a kedy bude Rio de Janeiro v kalendári nahradené Sao Paulom, by malo byť už len otázkou času.