logo F1online.sk

Kvjat jazdil v Portimau s uvoľnenými pásmi, tím mu prikázal pokračovať (+VIDEO)

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 11. 2020

Bezpečnosť predovšetkým, všetko pre bezpečnosť. To je prvoradá úloha FIA a F1, ochrániť vlastných pilotov. Nedá sa však povedať, že si kompetentní v tomto smere plnia svoje povinnosti na sto percent. Už dvakrát sa totiž v tejto sezóne stalo, že jazdec krúžil po trati s uvoľnenými (alebo rozopnutými) pásmi a unikol väčšej pozornosti zo strany FIA.

Veľká cena Španielska a Charles Leclerc odjazdil jedno kolo (hoci v malej rýchlosti) s rozopnutým bezpečnostným pásom. Po príchode do boxov sa nepodarilo „zohnať“ nový adaptér na pripútanie, Monačan tak z pretekov odstúpil. Ešte nebezpečnejšiu epizódu priniesla Veľká cena Portugalska, unikla síce väčšej pozornosti médií, nie však fanúšikov. Vráťme sa teda o pár týždňov späť na okruh v Algarve.

Daniil Kvjat jazdil asi desať kôl pred koncom na samom chvoste štartového poľa, so stratou takmer dvoch kôl na čelo, navyše s päťsekundovou penalizáciou na konte. Pred svojou poslednou zastávkou v boxoch dáva na cieľovej rovinke ruku dolu z volantu a v kokpite zjavne niečo opravuje. Ruský pilot neskôr prebrzdí a hlási, že pneumatiky sú po smrti a vibrácie príliš silné. Tím sprvu nesúhlasí, no napokon ho povolá na výmenu pneumatík.

Kvjat si v boxoch odpyká päťsekundový trest. Počas prejazdu uličkou i samotnej zastávky niečo znovu upravuje na svojom postroji. Po návrate na trať pred seba pustí vedúceho Hamiltona, ktorý je už o dve kolá pred ním i ďalších o kolo rýchlejších jazdcov.

Vtom pošle Daniil na boxový múrik znepokojujúcu správu: „Moje pásy opäť nie sú dobre utiahnuté.“ Zvlášť upozorňujeme na použité slovíčko „opäť“. Tím na túto správu sprvu nereaguje a nasleduje ďalšia vysielačka o modrých vlajkách, no po chvíli požiada o zopakovanie informácie o pásoch: „Nie sú dotiahnuté, nie sú dotiahnuté, nie je to bezpečné,“ odpovedal Kvjat. Po chvíľke ticha prišla ďalšia správa týkajúca sa modrých vlajok a krátko potom inžinier Daniilovi oznámil: „Zostaň na trati Dany, zostaň na trati.“

Kvjat preteky skutočne dokončil, cieľovú pásku preťal ako posledný, 19. klasifikovaný pilot so stratou dvoch kôl na víťaza. Minimálne sedem kôl pritom odjazdil s uvoľneným bezpečnostným pásom, dokonca s plným vedomím tímu o tomto probléme, ktorý ho ponechal na trati napriek tomu, že už nemal žiadnu šancu preteky zachrániť.

Celá vec zostala riaditeľstvom pretekov nepovšimnutá, žiadne vyšetrovanie, pokuta či napomenutie od Michaela Masiho a spol. neprišlo.

Súvisiace články