logo F1online.skF1online.sk

Šéf podujatia bráni ceny v Miami. Z jedla za 280 dolárov sa naje desať ľudí

Fanúšikovia na VC Miami
© X/F1 Miami Grand Prix
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2024

Aj v tomto roku sa prostredníctvom sociálnych sietí rozleteli do celého sveta cenníky v pohostinských zariadeniach na okruhu v Miami. Fanúšikovia sa pri pohľade na ceny ironicky pýtali, v akej mene sú uvedené. Jeden z popredných predstaviteľov podujatia Tom Garfinkel však hovorí, že nie je cena ako cena.

Z pohľadu na tie čísla nejednému z nás spadla sánka. Vedenie však trvá na tom, že podujatie bolo cenovo dostupné pre všetky vrstvy obyvateľstva. Tvrdí pritom, že Veľká cena Miami nie je exkluzívnym podujatím pre „horných desaťtisíc“, ale aj 150 dolárov za lístok na státie dokazuje, že preteky boli prístupné všetkým príjmovým skupinám. Platí to aj pre ceny jedla.

„Niekto zverejnil tweet, podľa ktorého stojí homár 280 dolárov, ale chýbalo tam vysvetlenie a kontext. V skutočnosti išlo o homárovú rolku pre asi desať ľudí, ktorá stála 280 dolárov,“ vyhlásil prezident a generálny riaditeľ Hard Rock Stadium Tom Garfinkel pre Motorsport.com.

Iný obrázok menu už obsahuje vysvetlenie, že ide o ceny jedál pre štyroch ľudí. Podľa tohto obrázka zaplatíte za homárovú rolku pre štyroch 450 dolárov, čo znamená, že jeden človek zaplatil za obed v Miami asi 112 dolárov. Pre kontext uvedieme, že podľa rôznych zdrojov sa priemerný ročný plat v Miami pohybuje okolo 75-tisíc dolárov.

Na internete sa však objavili aj jedlá, ktoré boli skutočne cenovo dostupné aj pre ľudí s priemerným platom. Jeden z fanúšikov napríklad pridal kura s ryžou a fazuľami, za ktoré vraj zaplatil dvadsať dolárov. Iný zas povedal, že v Las Vegas bolo v cene vstupenky aj jedlo a nealkoholické nápoje.

Garfinkel okrem toho pripomína, že celovíkendový lístok na státie (tzv. general admission) stál 150 dolárov a aj ten ponúkal fanúšikom skvelý zážitok. Aj keď už nepripomenul, že organizátori ich uviedli do predaja až po tvrdej kritike za „nekresťanské“ ceny vstupeniek, podľa jeho slov ste s ním mohli zavítať na miesta so skvelým výhľadom. Dostali ste sa s ním aj na horné poschodie futbalového štadióna, odkiaľ ste mali okrem trate výhľad aj na padok.

„Bolo zábavné sledovať, ako asi prvýkrát za posledné tri roky fanúšikovia s lístkami na státie spolovice zaplnili úroveň 300 na futbalovom štadióne. Môžu ísť na druhú stranu (Garfinkel ukazuje na prvú zákrutu, pozn. aut.), kde sa nachádzajú plošiny, na ktoré sa dostanete s lístkom na státie za 150 dolárov za deň – môžete tam stáť hneď vedľa trate,“ argumentuje Garfinkel.

„Tieto plošiny sa nachádzajú na viacerých miestach okolo okruhu. Môžete ísť hore na štadión, môžete sa prejsť, vidíte väčšinu trate a bufety sú otvorené. Po celom areáli teda nájdete lacnejšie možnosti, nájdete tu drahšie možnosti a tiež veľmi drahé, pretože tu uvidíte aj newyorského šéfkuchára Maria Carboneho, ktorý vám pripraví kolienka s vodkou a tie stoja veľa peňazí,“ priznal Garfinkel.

„Snažíme sa len poskytnúť možnosti v celom ekonomickom spektre. Niekedy však fanúšikovia poukážu na jednu vec a povedia: ‚To je naozaj drahé‘ bez toho, aby uviedli, že je to rolka pre desať ľudí. Existujú aj lacnejšie možnosti a aj tie sú pre nás dôležité,“ dodal.

Súvisiace články

Diskusia