logo F1online.skF1online.sk

Stella chváli Piastriho: Teoreticky bol rýchlejší ako Norris

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 5. 2024

Spočiatku to bol Oscar Piastri, ktorý v nedeľných pretekoch držal vlajku McLarenu. Austrálsky pretekár jazdil v prvom stinte na druhom mieste a ukazoval, že aj s „polovičným balíkom“, ako ho nazval boss stajne Zak Brown, má šancu vyzvať Ferrari. Potvrdil to aj pri svojom záverečnom súboji s Carlosom Sainzom, ktorý mu nakoniec zruinoval preteky. Drobnou náplasťou mu môže byť aspoň veľká pochvala od šéfa Andreu Stellu.

Oscar Piastri sa po štarte posunul až na druhé miesto a potom vytrvalo odrážal útoky pilotov Ferrari, ktorým v Miami hlavne na rovinkách trochu chýbala „šťava“. Austrálčan dostal v Miami niektoré vylepšené diely, ale nie všetky. Podľa slov bossa McLarenu Zaka Browna bola jeho špecifikácia o „dve desatiny na kolo“ pomalšia než tá Landa Norrisa.

Oscar však aj s týmto autom siahal na pódium, aj keď jeho tempo očividne nestačilo Charlesovi Leclercovi a Carlosovi Sainzovi. Druhý menovaný sa ho pri svojom predbiehacom manévri jemne dotkol, poškodil mu predné krídlo a zosunul ho na chvost poľa.

„Vedeli sme, aký je rýchly na jedno kolo. Vzhľadom na skutočnosť, že nemal k dispozícii celý balík, Oscarovi musím udeliť kredit za to, že jeho strata na Landa bola v kvalifikácii nižšia než rozdiel medzi ich balíkmi,“ vyhlásil šéf McLarenu Andrea Stella, ktorého cituje Motorsport-Total.com.

Inými slovami, keby mal Piastri na aute všetky vylepšené diely, teoreticky by sa kvalifikoval pred Norrisom, na ktorého v sobotu popoludní stratil len 81 tisícin sekundy. „Na jedno kolo v náročných podmienkach teda skutočne odviedol skvelý výkon,“ uviedol Stella s dodatkom, že Oscar bol „veľmi silný“ aj v nedeľných pretekoch.

„Mal skvelé tempo v prvom stinte,“ povedal taliansky inžinier, ktorého zverenec po zastávke Maxa Verstappena dokonca štyri kolá viedol. Nehoda so Sainzom však znamenala, že okrem dobrého pocitu si Piastri z pretekov neodniesol žiadny „hmatateľný“ výsledok.

„To však nič nemení na fakte, že Oscar doručil kvalitný výkon. Opäť pritom dokázal, že je pravý tímový hráč. Pochopil dôvod, prečo sme sa takto rozhodli a okamžite nás podporil,“ vysvetlil Stella na margo skutočnosti, že všetky vylepšenia dostal ako prvý Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia