logo F1online.skF1online.sk

Stella: Ešte jeden takýto krok a budeme bojovať s Red Bullom

Andrea Stella a Lando Norris
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala13. 5. 2024

Na technickom oddelení McLarenu všetko funguje ako švajčiarske hodinky. Britský tím po každom predstavení nového balíka naplní svoje očakávania a spraví veľký krok vpred. Podľa šéfa stajne Andreu Stellu mu už chýba len jeden jediný, aby dokázal pravidelne bojovať s Red Bullom možno aj o majstrovský titul.

Landovi Norrisovi už jeho premiérové víťazstvo nikto nevezme. Otázka však znie, kedy do svojej vitríny pridá ďalšiu víťaznú trofej? Po nasadení vylepšení v Miami je dosť možné, že to stihne už tento rok, ale na pravidelné súboje s Red Bullom o víťazstvo to zatiaľ nevyzerá.

Aspoň tak to vidí šéf tímu. “Sme presvedčení, že sme na veľmi dobrej trajektórii, ale na druhej strane Red Bull nemal silný víkend,” pripomenul Andrea Stella v podcaste F1 Nation. “Vypočujte si jazdcov, ktorí sa sťažovali na to, že ich monopost sa nesprával ako obyčajne a podmienky boli z hľadiska teplôt asfaltu dosť extrémne.”

“Bolo to špecifické. Keď nasadíte mäkkú zmes, mali by ste byť rýchlejší, no len sotva ste predbehli mediumky. Myslím si, že tieto podmienky boli jedinečné,” vysvetľoval taliansky inžinier.

Vylepšenie monopostu MCL38 má byť hodné až štyroch desatín na kolo, čo papájových výrazne priblížilo k čelu štartového roštu. Technické oddelenie však potrebuje nadviazať na skvelé vývojové tempo z posledného roka.

Stella začal s výpočtom. “V Japonsku sme v kvalifikácii stratili na Red Bull šesť desatín. V Číne sme tiež o pár desatín zaostali, takže nie je veľmi realistické očakávať, že tu [v Miami] sme videli skutočný obraz rozloženia síl. Myslím si, že Red Bull zo svojho balíka nedostal maximum.”

To zrejme ani McLaren, keďže na optimalizáciu nastavení mal len jeden voľný tréning. Niečo sa však odškriepiť nedá. “Vieme, že sme vylepšili naše auto, pretože vidíme dobrú koreláciu dát medzi traťou a našimi vývojovými nástrojmi. Sme tým povzbudení a plní optimizmu,” pokračoval 53-ročný rodák z Orvieta. “Pozerám sa však na čísla a o koľko sme v skutočnosti vylepšili naše auto.”

“Predtým by som povedal, že sme potrebovali dva takéto kroky, aby sme pravidelne bojovali s Red Bullom. Zatiaľ sme spravili len jeden taký krok. Tešíme sa na ten ďalší. Toto ma napĺňa ešte väčšou dávkou optimizmu, že dokážeme byť vážnym vyzývateľom Red Bullu,” odkázal.

Napokon doplnil: “Ak chceme konzistentne súperiť s Red Bullom, potrebujeme predstaviť ešte jeden taký balík, aký sme nasadili tu.”

Súvisiace články

Diskusia