logo F1online.skF1online.sk

Red Bull je stále vpredu, ale už nemá komfortnú zónu ako vlani, hovorí Vasseur

Frédéric Vasseur
© SF Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 5. 2024

Pred štartom ročníka 2024 sme čelili pochmúrnej predstave, že Red Bull bude opäť ašpirovať na stopercentnú úspešnosť. Vlani tímu nevyšiel len víkend v Singapure, ale v tomto roku poznáme po šiestich veľkých cenách troch rôznych víťazov. Aj boss Ferrari Frédéric Vasseur avizuje, že v tomto roku je situácia odlišná.

Po poruche v Austrálii, kde sa Red Bull neukázal ani na pódiu, prišla porážka v Miami po priamom súboji na trati. Stajňa z Milton Keynes opäť postavila najrýchlejší monopost a opäť vládne, ale už nie s takou istotou, ako sme boli zvyknutí. Aspoň k takým záverom dospel boss Ferrari Frédéric Vasseur.

„Myslím si, že takto to bolo už od začiatku sezóny. Záležalo na okruhu,“ odpovedal francúzsky manažér na otázku, či bola Veľká cena Miami ochutnávkou toho, na čo sa môžeme tešiť vo zvyšku sezóny. „Popravde, Red Bull je stále vpredu. Max by možno aj vyhral, nebyť výjazdu bezpečnostného vozidla. Stál na pole position, čo znamená, že stále majú drobnú výhodu.“

„Isté však je, že v porovnaní s minulým rokom sa dokážeme dostať dopredu, keď všetko poskladáme dokopy. Znamená to, že ich dostávame trochu pod tlak a musia zvoliť o niečo agresívnejšiu stratégiu. Už nemajú komfortnú zónu ako vlani, keď bez ohľadu na okolnosti viedli v prvom alebo v druhom kole,“ povedal Vasseur.

„Myslím si, že z pohľadu manažmentu pretekov je to zásadná zmena. Je to pre nás veľká príležitosť, pretože ak urobíme ďalší malý krok vpred, budeme schopní s nimi bojovať každý víkend,“ dodal s nádejou Vasseur.

Ten sa po pretekoch nezaprel a zavítal na oslavy McLarenu. Aj keď je jedným z hlavných súperov Landa Norrisa na trati, so širokým úsmevom ho v Miami olial šampanským. Stal sa tak dobrou metaforou nálady v celej fanúšikovskej obci, ktorá bez ohľadu na farbu dresu priala pilotovi McLarenu prvé víťazstvo.

„Chcem Landovi a McLarenu pogratulovať,“ vyhlásil Vasseur. „Myslím si, že Lando si to zaslúži za tie dve alebo tri posledné sezóny. Aj keď bojujem za Ferrari, som šťastný aj za nich, pretože si zaslúžia úspech.“

„Nebolo to prvýkrát v tejto sezóne, čo mal McLaren skvelé tempo, napríklad v Melbourne s nami súperili. Tento víkend podľa mňa hneď tri tímy bojovali v rozmedzí dvoch alebo troch desatín,“ povedal šéf Ferrari.

„Landovo tempo ma neprekvapilo. Do Miami priviezli upgrade a už od piatka boli vo forme. Platilo to o niekoľkých pretekoch, napríklad aj v Číne mali dobré tempo. Takto to bude vyzerať až do konca sezóny. Myslím si, že sa s McLarenom trochu dotiahneme na Red Bull,“ predikuje Vasseur.

Súvisiace články

Diskusia