logo F1online.sk

V šampionáte skúsime predbehnúť Ferrari, avizuje Kvjat

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2020

Súboj o šieste miesto v konštruktérskom šampionáte medzi Ferrari a AlphaTauri je prekvapivo tesný. Daniil Kvjat po povzbudivých pretekoch v Imole dokonca tvrdí, že jedným z tohtoročných cieľov tímu z Faenzy by malo byť prekonanie rivala z Maranella.

AlphaTauri si z Imoly odniesla o dva body viac ako Scuderia, no nebyť problémov Pierra Gaslyho a mohol byť tento rozdiel ešte väčší. V konštruktéroch je tak stále na šiestej priečke Ferrari, na ktoré zo siedmeho miesta poľuje béčko Red Bullu jazdiace so štrnásťbodovým hendikepom.

“Niekoľko bodov sa nám podarilo získať k dobru, je to lepšie ako nič,” hodnotil Daniil Kvjat po víkende. “Myslím si, že to bude veľmi tesný súboj až do konca. Máme podobnú rýchlosť. Oni v kvalifikáciách niekedy pôsobia ohromne, ale v pretekoch sa na nich doťahujeme.”

“My dáme do toho všetko, aby sme ich v šampionáte porazili. To je náš cieľ, ale vieme, že nebude ľahké ho dosiahnuť. Nemôžeme na to príliš myslieť, musíme sa koncentrovať na svoje úlohy,” uvedomuje si ruský pretekár.

Ak by sa tímu pod vedením Franza Tosta skutočne podarilo Ferrari predbehnúť v súboji o šiestu priečku, pre Scuderiu by to bola katastrofa. S výnimkou sezóny 1980, kedy červení obsadili len desiate miesto, sa totižto ešte nikdy v dejinách F1 nestalo, že by Scuderia Ferrari bola horším ako šiestym tímom v poli.

Kvjatove dni v AlphaTauri sa v každom prípade zdajú byť zrátané. Z vyjadrení Helmuta Marka môžeme vyčítať, že sa vedľa Pierra Gaslyho v budúcej sezóne posadí “veľmi mladý jazdec”, teda Juki Cunoda. Rus jednoducho nepresvedčil, a to hlavne v prvej polovici sezóny; v úvodných siedmich veľkých cenách získal len dva body.

“Čím ďalej, tým viac verím v náš potenciál, v potenciál nášho tímu ale aj svoj,” konštatuje Kvjat. “V aute sa cítim čoraz lepšie. Niektorým veciam už rozumieme — chcem povedať, že moja strana garáže im už rozumie. Kiežby sme už na začiatku o trochu lepšie chápali, ako auto prinútiť, aby fungovalo o čosi lepšie.”

“Ale už to vieme, v Spa sme spravili veľký pokrok. Pierre je tento rok veľmi rýchly, ale keď sa na to pozriete od Spa, tak sme veľmi blízko seba a sme veľmi konkurencieschopní. Pre mňa bolo veľmi dôležité zhodiť toto bremeno tým, že získam dobrý výsledok. Som spokojný,” dodal štvrtý muž VC Emilia Romagna 2020.

Súvisiace články