logo F1online.sk

Norris: Jazdca s Alonsovou dlhovekosťou už možno v F1 neuvidíme

Lando Norris a Fernando Alonso
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík28. 4. 2024

Fernando Alonso posúva hranice toho, čo je považované za možné. Španielsky pretekár žije a dýcha pre motoršport. Jeho ochota a motivácia pokračovať, vôľa pracovať tvrdšie a predĺžiť si kariéru, udivuje športovcov všetkých vekových kategórií. Dnes je Formula 1 náročná z mnohých dôvodov aj pre mladých jazdcov či chlapov na vrchole síl, ale Alonso ukazuje, že potrebujete „len“ správny prístup. Jeho výkony obdivuje aj pilot McLarenu Lando Norris.

Alonsov posledný kontrakt znamená, že vo Formule 1 bude pokračovať minimálne do svojich 45 rokov. Ak všetko pôjde podľa plánu, bude najstarším pilotom v F1 od Grahama Hilla v roku 1975. Fernando je už dnes držiteľom rekordu v počte veľkých cien, ktorý posúva každý súťažný víkend. Tohtoročná Veľká cena Kataru bude už jeho 400. v kariére.

„S tým by som bol radšej opatrný,“ odpovedal Lando Norris na otázku, či bude aj on pokračovať v kariére takto dlho. „Žiada si to veľké odhodlanie – asi nikto si nemyslí, že niečo také by Fernandovi chýbalo. Ukazuje to pri všetkom, čo robí, či už na trati, alebo mimo nej.“

„Záleží na tom, čo chcete robiť. Každý je iný. Je vzácne, keď vidíte niekoho, kto sa svojmu športu venuje tak dlho,“ dodal Norris.

Sledovať niečo také je absolútne fascinujúce. Niekto by čakal, že skôr či neskôr sa Alonsovi postaví do cesty prostá biológia. Zatiaľ sa však zdá, že prefíkaný Fernando dokáže prejsť cez rozum aj tej. „Je to pravdepodobne jeden z najstarších vrcholových športovcov na svete. Podľa mňa je možné, že vo Formule 1 už nikdy neuvidíme, aby bol niekto schopný pokračovať tak dlho na takej úrovni,“ povedal Norris.

„Ak to niekto dokáže, bude to extrémne vzácne. Pred takýmito vecami mám veľký rešpekt. Netuším, či budem mať vôľu, aby som pokračoval aj o dvadsať rokov, ale teraz to milujem. Uvidíme,“ dodal britský mladík.