logo F1online.sk

Andrettiovcov čaká v Miami stretnutie s FOM: Sme urazení a pripravení na krv

Mario Andretti
© Zach Catanzareti Photo (CC BY 2.0)
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 4. 2024

Príde deň, keď sa tento príbeh definitívne skončí? Úsilie tímu okolo Michaela Andrettiho by sa dalo prirovnať k ceste bájneho Odysea v Homérovej Iliade. Zdalo sa, že po definitívnom odmietnutí FOM na konci januára je táto záležitosť raz a navždy uzavretá, ale Andretti Global pokračuje v práci a dúfa, že svojou vytrvalosťou nakoniec všetkých presvedčí.

Priostruje sa aj komunikácia, na ktorú Michael využíva svojho otca a majstra sveta z roku 1978 Maria Andrettiho. Ten často hovorí a komunikuje v mene nového tímu, v ktorom však nemá žiadnu výkonnú funkciu. Je teda akýmsi „Helmutom Markom“, ktorého zamestnáva výrobca energetických nápojov, nie pretekársky tím Red Bull.

Mario v rozhovore pre tlačovú agentúru AP poriadne pritvrdil. „V skutočnosti ma to urazilo,“ vyhlásil na margo stanoviska FOM, ktoré pochybovalo, či nový americký tím dokáže postaviť konkurencieschopné auto už vo svojej prvej sezóne. „Je to veľká investícia do Formuly 1 a niekto by si myslel, že to privítajú. Aj hodnota seriálu je vyššia s jedenástimi tímami ako s desiatimi, takže to nechápem. Radšej nám povedzte, v čom je skutočne problém.“

FOM to pritom urobila šikovne. Vo svojom stanovisku otvorila Andrettimu dvere, ale až v roku 2028, keď má byť pripravená nová pohonná jednotka General Motors. Američanov pritom dosť rozladilo zistenie, že sa im niektoré tímy snažili ísť poza chrbát a kontaktovať americkú automobilku s cieľom nadviazať spoluprácu.

„To je ďalšia urážka. To my sme na tom pracovali s GM, ktoré zas a znovu opakovalo, že buď Andretti, alebo nikto. F1 sa nám ich však pokúsila zobrať. Je v tom určitý podtext, ktorému nerozumiem, ale ak chcú krv, tak som pripravený,“ vyhlásil Mario Andretti.

Novovznikajúci tím čaká v Miami stretnutie s FOM, na ktorom nebudú len odpovedať na otázky, ale tiež ich sami klásť. „Stretli sme sa s nimi len raz, čo je problém. To nestačí. Práve preto veľmi vítam ďalšie stretnutie. Poďme si sadnúť, lebo sme v minulosti prepásli niekoľko príležitostí, ale musíme sa pozerať dopredu, nie dozadu,“ odkázal majster sveta z roku 1978.

„Naďalej som plný nádeje, pretože sme nikdy neprestali pracovať. Jasne sme povedali, že naša práca pokračuje určitou rýchlosťou. Môžete vidieť, že to nie sú len slová. Náš tím už má v Silverstone svoj domov,“ vyhlásil Andretti.

„Snažíme sa povedať, že urobíme všetko, čo od nás budú žiadať. Keď nad niečím premýšľate, povedzte nám to. Oni nám však nič nepovedali. Počuli sme len nejaké výhovorky typu: nechceme vás, ale tiež vás nechceme strápniť. Faktom je, že General Motors je z tohto projektu nadšené. Vyjadrili svoj dlhodobý záväzok a ja naozaj neviem, čo viac môžeme urobiť,“ dodal Mario.