logo F1online.sk

To sme ešte nevideli: Pilota NASCAR vyradil súper, tak po ňom hodil nárazník

Joey Gase hádže nárazník svojho auta
© X/NASCAR Xfinity
Milan Kubala
Milan Kubala31. 3. 2024

Aj fanúšikovia motoršportu chcú počas pretekov vidieť emócie. Niekedy to však jazdci v zápale preženú a spravia niečo, čo by za normálnych okolností nikdy neurobili. Niečo také sa stalo pretekárovi NASCAR Joeymu Gasemu, ktorý si však zvolil veľmi netradičnú formu protestu.

Diváci na sobotňajších pretekoch série NASCAR Xfinity na okruhu Richmond Raceway boli svedkami pomerne bežnej nehody, ktorú spôsobil pilot tímu JD Motorsports Dawson Cram. V 171. kole z plánovaných 250 nezabrzdil dostatočne skoro a zozadu ťukol do Joeyho Gasea, po čom Gase celkom stratil kontrolu nad svojím autom. Zastavili ho až bariéry.

Ako si iste viete predstaviť, Gase nebol vôbec spokojný. Nikto si však nič nemusel predstavovať. Všetko dal viac ako jednoznačne najavo, keď začal zo svojho zničeného auta trhať zadný nárazník, ktorý bol pripevnený o zvyšok vozidla už len propagačne.

Vzápätí 31-ročný Američan zodvihol nad hlavu nárazník s nápisom “preteky proti zločinu” a počkal si, kým okolo neho neprejde Cramovo Chevy s číslom 4 na kapote. “Jeho načasovanie a hod boli dokonalé,” zhodnotil jeden z komentátorov. Druhý sa pridal: “Bum! Priamo do čelného skla! Netvrdím, že to bola správna vec, ale chápem ho.”

V histórii motoršportu je to azda prvý podobný počin. Už sme videli, aby niekto začal hádzať rukavice, volant či prilbu, ale odtrhnúť kus svojho auta a hodiť ho po súperovi je novinka.

Keď sa Joey Gase dostal k mikrofónu, bolo jasné, že ešte nevychladol. Po otázke, čo viedlo k nehode, odpovedal uštipačne: “Podľa mňa to, že si správne nenašrauboval hlavu,” skritizoval Dawsona Crama, ktorý začínal svoju kariéru v jeho tíme. “Viete, tomuto chlapcovi som dal prvú šancu v živote zajazdiť si v Xfinity a viem, že predmetom podnikania Johnnyho Davisa (šéfa tímu, v ktorom jazdí Cram, pozn. red.) je ničiť autá, určite však nie naším. Očividne nevedel, ako zodvihnúť nohu z plynu. Možno sa mu plyn zasekol, ja neviem…”

“Na výjazde zo zákruty mi prešiel popred nos,” hlásil vo vysielačke Cram počas neutrálnej fázy. “Na rovinke som si len chcel udržať rýchlosť. Na cieľovej čiare som sa ho pustil a on sa začal točiť. Tlačil som ho možno dve sekundy.” Zareagoval šéf mechanikov Alex Bird: “O dve sekundy viac, ako bolo vhodné.”

Gase, ktorý jazdí vo svojom vlastnom tíme, odhadol škodu na 60-tisíc dolárov. “Malé tímy si nemôžu dovoliť takto ničiť autá. Celkom bezdôvodne som prišiel o minimálne 60-tisíc. Povedal som mu, že musí prestať robiť každý týždeň takéto chyby. Nemám k tomu čo viac povedať okrem toho, že by si mal konečne zložiť klapky z očí.”

Či a aký trest dostane za novú športovú disciplínu hodu nárazníkom Joey Gase, zatiaľ nie je jasné.