logo F1online.sk

NASCAR videl doslova súboj na život a na smrť. V krvavej bitke padali vyhrážky zabitím

Nick Sanchez
© Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 10. 2023

Formula 1 má tento týždeň prestávku, ale víkend je už tradične časom motoristických podujatí. Výnimkou nie je ani americký seriál NASCAR, ktorému sa obvykle príliš nevenujeme, len keď prinesie nejakú ohromnú kuriozitu. Vlani naše stránky priam zbúral svojím geniálnym predbiehacím manévrom Ross Chastain, ktorý sa ním dostal aj na titulky médií, ktoré obvykle o motoršporte nereferujú. Teraz je NASCAR na titulkách opäť, bohužiaľ, už nie v pozitívnom zmysle.

Divoké výmeny názorov sú pre túto sériu typické. Američania sú ohromne športový a súťaživý národ. Okrem toho majú radi poriadnu šou a ich hrdinovia sa častokrát nenechajú núkať. Vášeň je pre NASCAR typický a v tomto šampionáte uvidíte oveľa viac pästných výmen, než sme zvyknutí od pretekárskych džentlmenov na starom kontinente.

Názorným príkladom je potýčka 22-ročného nováčika Nicka Sancheza so 47-ročným Mattom Craftonom. Ide o pretekárov sprievodnej série NASCAR Craftsman Truck Series (preteky pickupov), ktorá na okruhu Talladega Superspeedway v Alabame sprevádzala hlavný NASCAR Cup Series.

Video zverejnené na sociálnych sieťach ukazuje Sancheza, ktorý so skrvavenou tvárou ako zmyslov zbavený vrieska na Craftona. Väčšinu z jeho slov by trebalo vypípať a zvládnete si to preložiť aj bez pokročilých znalostí angličtiny. Okrem vulgarizmov Sanchez vykrikuje na svojho soka aj to, že je „mŕtvy muž“ a že ho v Homesteade (dejisko ďalšieho podujatia) „zabije“.

Podľa dostupných informácií začal potýčku starší z dvojice, ktorému sa nepáčilo počínanie jeho súpera na trati a svoju nespokojnosť prišiel patrične vyjadriť. Ako ukazuje krvavé zranenie na Sanchezovej tvári, do určitej miery sa mu podarilo dosiahnuť tento cieľ.

Na videu z nehody vidíte, ako Sanchez v čiernom aute „ťukne“ Craftona v svetložltom pickupe do zadného nárazníku a spôsobí hromadnú kolíziu. Na videu z bitky naproti tomu môžete sledovať, že verdikty komisárov nie sú v NASCAR jediným spôsobom vymáhania spravodlivosti, ale príde aj na päste a vyhrážky.

Neskoršie vyjadrenia amerického mladíka – vraj potvrdené svedkami a ich kamerami – naznačujú, že pästná výmena nebola férová. Crafton totiž pristúpil k Sanchezovi zozadu, zaťukal mu na rameno a keď sa ten otočil, mal v tvári päsť statného štyridsiatnika.

„Vracal som sa späť do kamióna, keď mi niekto zaťukal na rameno a udrel ma do tváre,“ povedal médiám Sanchez. „Bola to podpásovka, ale asi sa to tak robí. Nuž, nemám problém pobiť sa, ale žiadne špinavé podpásovky. Už som nedostal šancu mu to vrátiť.“

Crafton sa vrátil do boxov po vlastných a z pretekov odstúpil, ale k súperovi si hľadal najkratšiu cestu, keďže to neodstavil pred garážou svojho tímu, ale toho Sanchezovho. „Áno, niečo som o tom počul. Taká je Talladega. Bol to agresívny manéver, ale držal som si svoju stopu. Je to tak, ako to je, toto sa stáva rok čo rok,“ zhodnotil situáciu veľmi „po nascarovsky“ Sanchez.

Na otázku, čo za omertu plánuje v Homesteade, odpovedal lakonicky: „Vyhrať.“

Ozval sa aj Crafton, ktorý svoj pohľad na vec poskytol cez sociálne siete. „Tu je to, čo nebolo zachytené na videu… V prvom rade to nebola žiadna podpásovka. Ešte než zapli kamery, blížil som sa k Nickovi a zakričal ‚hej‘, on sa otočil a povedal: ‚Čo do ***?‘. Pozeral sa priamo na mňa a vyhrážal sa mi.“

„Vtedy sa to všetko zvrtlo. Získal som jeho pozornosť a padli ostré slová ešte predtým, než došlo k fyzickej konfrontácii. Určite to teda nebola žiadna ‚podpásovka‘. Možno z toho nie je video, ale videlo to veľa svedkov.“

„Ľudia si musia pamätať, že mi uštedril ‚podpásovku‘ v rýchlosti 320 kilometrov za hodinu. Zatlačil do mňa takým spôsobom, že som nemal možnosť nič robiť. Počas pretekov mu niekoľkokrát povedali, že s takýmto počínaním spôsobí nehodu a niekoho zraní. Na trati sa neustále opakuje, že niektorí nemajú rešpekt, a bolo načase, aby niekto niečo povedal,“ rozčuľuje sa Crafton.

„Som hrdý, že došlo aj na fyzickú konfrontáciu? Nie, ale všetci sme tu dospelí. Keď sa mi niekto pozrie do očí a vyhráža sa mi, budem reagovať, zvlášť keď je po nehode hladina adrenalínu vysoko.“

„Ospravedlňujem sa svojmu tímu, svojim sponzorom a partnerom, svojej rodine a komunite NASCAR za všetko negatívne a odvrátenie pozornosti od dobrých pretekov v Talladege,“ dodal Crafton.