logo F1online.sk

Hamilton neprestáva udivovať. Rád by okúsil NASCAR, MotoGP či IndyCar

Lewis Hamilton
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 5. 2023

O Lewisovi Hamiltonovi je známe, že rád skúša nové veci. Naspieval pieseň, pracuje na filme, chystá sa do vesmíru a najnovšie uvažuje nad tým, že by si vyskúšal niektorú z popredných motoristických súťaží – no až po tom, čo ukončí aktívnu kariéru vo Formule 1.

Fanúšikovia Lewisa Hamiltona si teraz určite vydýchli, jeho odporcovia, ktorí by ho najradšej z F1 vypoklonkovali, zase schuti zanadávali. Či už patríte k jednej skupine, k druhej, alebo ste neutrálni, vedzte, že sedemnásobný šampión v najvyššej motoristickej súťaži ešte nejaký ten piatok zotrvá.

Vidina toho, že by si jedného dňa vyskúšal NASCAR, IndyCar či nebodaj MotoGP, ho však láka…

„Rád by som si to niekedy skúsil [NASCAR, pozn. red.]. Nie je síce mojím snom pretekať v inej sérii, no som obdivovateľom a fanúšikom pretekania, ako aj ostatných športov. Chcel by som si to vyskúšať,“ priznal Lewis Hamilton.

„Pred rokmi som si vymenil auto s Tonym Stewartom [jazdcom NASCAR a spoluvlastníkom tímu Stewart-Haas Racing, pozn. red.] a bola to poriadna zábava.“

„Bolo by tiež úžasné vymeniť sa s Valentinom Rossim a vyskúšať si motorku MotoGP. Občas sledujem IndyCar a v určitej životnej fáze by som si rád vyskúšal jedno z týchto áut,“ pripustil rekordman v počte víťazstiev. „Nie som síce veľkým fanúšikom aeroscreenu [čelného skla, ktoré plní v IndyCar úlohu svätožiary], ktoré majú, ale ich autá znejú a vyzerajú dobre.“

„Momentálne sa však sústredím výlučne na Formulu 1 a neplánujem v blízkej dobe odísť,“ uviedol veci na pravú mieru.

Formule 1 dnes dominuje – hoci v prebiehajúcej sezóne vystrkuje rožky Sergio Pérez – Max Verstappen. Mnohých divákov, vrátane nových z USA, začína táto nadvláda jedného tímu nudiť. Čo by takýmto fanúšikom odkázal Lewis Hamilton?

„Nie som v pozícii diváka, takže pre mňa to nudné nie je,“ povedal 38-ročný Brit. „Každý jeden deň mám pred sebou výzvy, snažím sa dostať opäť do čela, takže z môjho pohľadu preteky nudné určite nie sú.“

„Ako fanúšik motoršportu však chápem, že v F1 momentálne nie je taká konkurencia ako v NFL či NBA.“

„Potrebujeme byť ako šport lepší, už sme sa síce pokúsili tímy [výkonnostne] zblížiť, no zdá sa, že to nefunguje. Môžem povedať len toľko, že pracujeme tak tvrdo, ako len vieme, aby sme sa priblížili [k Red Bullu] a spravili tak preteky o čosi záživnejšími,“ doplnil Hamilton.