logo F1online.sk

Z pilota NASCAR je legenda, predviedol manéver ako z počítačovej hry

Ross Chastain
© Twitter/Trackhouse Racing
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2022

Na tento predbiehací manéver bude svet motoršportu spomínať ešte veľmi dlho. Môžeme vám totiž garantovať, že niečo také šialené a také geniálne zároveň len tak ľahko nenájdete. Neuveriteľný manéver, ktorý dvíhal ľudí zo sedadiel, na pretekoch NASCAR v americkom Martinsville predviedol Ross Chastain. Priznal, že sa pri ňom inšpiroval počítačovou hrou.

Možno si aj vy spomínate na časy, keď ste sa dostali k svojej prvej pretekárskej počítačovej hre a netušiac, kde máte začať brzdiť a kam zatočiť, ste sa v zákrutách opierali o bariéry, a tak predbiehali súperov. Dnes by vám niečo také už azda ani nezišlo na um, no pilotovi tímu Trackhouse Racing Rossovi Chastainovi tento ťah sťaby z počítačovej hry zabezpečil miestenku na finálových pretekoch série NASCAR.

V nájazde do posledného okruhu 500-kolových pretekov v Martinsville si Ross Chastain uvedomil, že ak nič nevymyslí, aktuálne desiate miesto mu na postup do finálových pretekov tohtoročného play-off nebude stačiť.

Vtom ho však osvietilo. Namiesto toho, aby Chastain pred treťou zákrutou začal brzdiť a zatáčať smerom k apexu, šliapol na plyn a svoj Chevrolet oprel priamo o pravú bariéru. Zatiaľ čo jazdci na vnútornej strane sa blížili do cieľa, po ich pravej strane sa prehnal rýchly a zbesilý Chastain a v posledných dvoch zákrutách jedným manévrom získal päť priečok.

Odvážny, no prekvapivo efektívny ťah mu vyniesol aj najrýchlejšie kolo pretekov. Prekonal dokonca aj čas Kyla Larsona, ktorým získal pole position.

Ross Chastain po pretekoch prezradil, ako mu vôbec napadlo pustiť sa do niečoho takého. “S mojím bratom Chadom som zvykol hrávať hru NASCAR 2005 na našej konzole. Na nej vám to prešlo, no netušil som, či to bude fungovať aj v skutočnosti.”

“Robil som to ako osemročný. Hodil som tam teda päťku a ak sme to v poslednom kole potrebovali, vyletel z druhej zákruty. A potrebovali sme to. Nevedel som, kto je vo vedení, no rozhodol som sa a na protiľahlej rovinke tam hodil päťku. Šiel som do toho naplno. V podstate som pustil volant a dúfal, že sa v zákrute nezachytím o vstupnú bránu alebo nejakú somarinu. Ale bol som odhodlaný ísť do toho,” uviedol Chastain.

Chastain na cieľovej páske o 0,73 sekundy predbehol Dennyho Hamlina, s ktorým bojoval o postupové miesto do veľkého finále.

Hamlin netajil sklamanie, ale ocenil súperovu vynaliezavosť. “Skvelý ťah. Brilantný. Naozaj skvelý ťah,” okomentoval Chastainovu taktiku. “Je ľahké spraviť niečo také, keď nemáte inú možnosť. Ale prevedenie bolo veľmi dobré.”