logo F1online.sk

Slučka u Bubbu Wallaca je len popruh na otváranie garáže

Bubba Wallace
© Twitter/Bubba Wallace
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2020

Potom, čo séria NASCAR informovala svet o tom, že v garáži jediného černocha v sérii Bubbu Wallaca našla slučku, začala FBI konať. Netrvalo dlho a výsledky vyšetrovania sú na svete. Závery sú však trochu prekvapivé; nešlo o žiaden prejav rasizmu, ale len o nedorozumenie.

Údajnú slučku mal nájsť jeden z členov Wallacovho tímu a okamžite o tom informoval predstaviteľov NASCAR, ktorí podnikli prvé kroky a správu rozšírili. Samotný Wallace vyšetrovanie neinicioval. Priznal, že spomínanú slučku nikdy nevidel a pracoval len s informáciami, ktoré dostal od tímu a od vedenia série.

Do veci sa zapojila aj FBI a v utorok večer oznámila výsledky vyšetrovania. V garáži amerického pretekára nebola slučka, ale len popruh na otváranie garážových dverí, ktorý sa na ňu podobal. Takýto mechanizmus využívali v inkriminovanej garáži už od roku 2019.

“FBI uzavrela vyšetrovanie na okruhu Talladega a zistila, že Bubba Wallace nebol obeťou prejavov neznášanlivosti,” píše sa v stanovisku NASCAR. “Závery správy FBI hovoria o tom — a potvrdzujú to aj fotografie —, že popruh na otváranie garážových dvier v štýle slučky bol na mieste od minulej jesene.”

“Teda dávno predtým, ako do garáže prišiel tím s číslom 43 (tím Bubbu Wallaca, pozn. red.) a predtým, ako mu bola táto garáž pridelená,” podotýka vedenie americkej série. Výber garáží totižto prebehol až tento rok.

“Oceňujeme rýchle a dôkladné vyšetrovanie zo strany FBI a ďakujeme im za to, že sme sa dozvedeli, že nešlo o úmyselný rasistický čin namierený na Bubbu,” dodáva NASCAR.

Nuž a takto mala vyzerať samotná slučka: