logo F1online.sk

Rozpočtový strop ukázal, akými dinosaurami sú veľké tímy

Sergio Pérez
© Twitter/Racing Point
Ladislav Király
Ladislav Király27. 5. 2020

V roku 2021 vstúpi do platnosti rozpočtový strop a aj keď si tímy mysleli, že budú môcť minúť 175 miliónov dolárov, napokon to bude „len“ 145 miliónov za rok. Táto suma má množstvo výnimiek, ale v zásade zahŕňa kompletný vývoj a rovnako aj konštruovanie monopostu, takže tímy by mohli byť na podobnejšej úrovni.

McLaren, ktorý nepatrí medzi stajne s najvyšším míňaním, už potvrdil, že niekoľko ľudí prepustí. Mercedes, Ferrari či Red Bull ich budú musieť prepustiť asi veľmi veľa a niekoľko určite aj Renault, avšak v Racing Pointe – budúcom Aston Martine – k týmto krokom nepotrebujú pristúpiť.

Technický riaditeľ tímu Andy Green aj preto označil veľké tímy za „dinosaurov“. V rámci podcastu Beyond the Grid súčasne zdôraznil, že jeho stajňa nebude potrebovať mnoho nových posíl.

„Ak by ste mi túto otázku položili pred rokom, tak by som povedal áno, ale teraz už nie. V súčasnej klíme a pri nových pravidlách prichádzajúcich pre rok 2022 to už neplatí,“ odpovedal Green na otázku, či na vyhrávanie v pretekoch bude potrebovať okolo 800 zamestnancov.

„Niektoré tímy sú aktuálne ako dinosaury, ale určite budú potrebovať byť menšie, štíhlejšie a efektívnejšie. V tomto je naša sila. Finančná stránka nových pravidiel hrá v náš prospech a určite nám umožní bojovať s veľkými tímami, pretože tie už nebudú môcť byť také veľké. Budú sa musieť zmenšiť a priblížiť našej úrovni. My sme na nej už dosť dlho a myslím si, že odvádzame dosť dobrú prácu.“

„Určite však nehovorím, že to robíme najlepšie, ako môžeme a že nemôžeme byť lepší. Samozrejme, že môžeme,“ skonštatoval Andy Green, ktorého tím bude mať onedlho aj novú a modernejšiu továreň. Predpokladá sa, že v nej bude pracovať aj približne stovka ľudí z Aston Martinu.

Racing Point si mnoho vecí nevyrábal vo vlastnej réžii, čo malo na jednej strane určité výhody, ale na druhej strane to celý proces spomaľovalo. Vďaka novej továrni by sa mala situácia zmeniť a omnoho viac vecí bude vznikať priamo pod jednou strechou v Silverstone.