logo F1online.sk

Mimosúdne vyrovnanie sa nekoná. Crashgate rozlúskne londýnsky súd

Nelsinho Piquet, VC Singapuru 2008
© FOM/Screenshot
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 3. 2024

Na trati to vyzerá na ďalšiu hladkú jazdu Red Bullu a Maxa Verstappena, mimo okruhu sa toho deje viac ako dosť aj na dve sezóny. V ostatných týždňoch sa už trošku zabudlo, že stále je živý aj prípad Felipeho Massu, ktorý sa minulé leto rozhodol znovu otvoriť svoj prípad v súvislosti s haváriou Nelsona Piqueta na Veľkej cene Singapuru, ktorá ho podľa jeho názoru pripravila o titul majstra sveta v roku 2008.

Hneď na úvod musíme uviesť, že Massa sa zrejme definitívne vzdal svojho nároku na titul majstra sveta. Zo stanoviska zverejnenom v médiách je zrejmé, že žiada „len“ finančné odškodné a vyhlásenie od zainteresovaných strán, že keby si počínali podľa pravidiel a korektne, Felipe by sa bol stal majstrom sveta.

Brazílsky pretekár otvoril prípad minulé leto. Popudom mu bol rozhovor Bernieho Ecclestona pre médiá, v ktorom tvrdil, že Michael Schumacher je preňho jediným sedemnásobným majstrom sveta a Hamilton šesťnásobným, pretože výsledky Veľkej ceny Singapuru mali byť anulované.

„V tom čase sme sa rozhodli neurobiť nič. Chceli sme šport ochrániť a zachrániť pred obrovským škandálom. Mali sme však dostatok informácií na to, aby sme celú záležitosť vyšetrili. Podľa stanov by sme však za týchto podmienok museli preteky v Singapure zrušiť,“ vyhlásil Ecclestone na jar 2023, ktorý však neskôr vo svetle Massovej žaloby stratil pamäť a vyhlásil, že si nepamätá, že by takýto rozhovor niekedy poskytol.

Škody však už boli napáchané a Felipe v lete 2023 vystúpil s tým, že sa chce opäť pozrieť na pätnásť rokov starú kontroverziu. FIA a FOM zaslal predžalobnú výzvu a keďže mimosúdne rokovania neviedli k želanému výsledku, v pondelok jeho právnici potvrdili, že podali žalobu na Najvyššom súde v Londýne. Žalovanými sú v tomto prípade „Formula One Management Limited (FOM), Bernard Charles Ecclestone a Medzinárodná automobilová federácia (FIA)“.

Najdôležitejším poznatkom z tlačového stanoviska zverejnenom v médiách však je, že Massa so svojím tímom nepožaduje zmenu výsledkov sezóny 2008. Spor sa bude viesť výhradne o peniaze a stanovisko, ktorým žalovaní priznajú, že Felipe by sa bol stal majstrom sveta, keby sa riadili vlastnými pravidlami.

„Pán Massa sa domáha vyhlásenia, podľa ktorého FIA porušila svoje predpisy tým, že bezodkladne nevyšetrila haváriu Nelsona Piqueta mladšieho na Veľkej cene Singapuru 2008; a keby konala správne, pán Massa by v tom roku vyhral majstrovstvá sveta. Pán Massa tiež požaduje náhradu škody za značnú finančnú stratu, ktorú utrpel v dôsledku zlyhania FIA, na ktorom sa podieľali aj pán Ecclestone a FOM,“ uvádza sa v tlačovom stanovisku zástupcov brazílskeho pretekára.

Vyhlásenie ďalej cituje Ecclestona a jeho rozhovor, v ktorom povedal, že ak by boli výsledky VC Singapuru zrušené, „Felipe Massa by sa stal majstrom sveta“. O titul však Brazílčanovi, napriek prvotným vyjadreniam v médiách, vraj nejde. Zrejme sa so svojimi právnikmi zhodli, že na takýto rez im chýba právny základ a na tejto požiadavke by mohol padnúť celý prípad. Vymoženie stanoviska, v ktorom si žalovaní priznajú chybu a de facto potvrdia, že Massu obrali o titul, a finančnej náhrady sa zdá byť ako schodnejšia cesta za úspechom.

„Pokusy o zmierlivé riešenie boli neúspešné, a tak pánovi Massovi nezostalo nič iné, ako začať súdne konanie,“ uvádza stanovisko. Brazílčan so svojím tímom pritom šikovne využil aj nedávne udalosti, keď sa v súvislosti s Medzinárodnou automobilovou federáciou hovorí o ďalšom škandále. Prezident FIA totiž najnovšie čelí vyšetrovaniu pre ovplyvňovanie výsledkov veľkej ceny a snahu zakázať Veľkú cenu Las Vegas.

„Nedávne udalosti prirodzene ukazujú, že otázky transparentnosti a integrity vo Formule 1 sú stále aktuálne. Je zrejmé, že na obnovení jej dôveryhodnosti a dlhodobej budúcnosti je potrebné seriózne pracovať,“ uvádza trochu štipľavo stanovisko Massových právnikov.

„Hoci vyšetrovanie FIA v roku 2009 dospelo k záveru, že ‚nikdy predtým nepovažovala obvinenia za také závažné‘, aj po odhaleniach, ktoré priniesol minulý rok, výsledky Veľkej ceny Singapuru 2008 stále platia a zostávajú oficiálne schválené FIA,“ uzatvára stanovisko.

Massa a spol. už neviedli, koľko od žalovaných žiadajú, ale portál Motorsport.com informoval, že ide 60 až 150 miliónov libier.