logo F1online.sk

Sargeant verí, že volant Williamsu už prišiel o hlavu

Volant Williamsu s displejom
© Twitter/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala8. 3. 2024

Williams v tejto sezóne predstavil volant, o ktorom by sme odľahčene mohli povedať, že má vlastnú hlavu. Loganovi Sargeantovi totiž počas pretekov v Bahrajne svojvoľne zmenil nastavenia brzdného balansu na hodnoty, ktoré jazdec nezadal. V britskej stajni však veria, že volant už prišiel o hlavu a na ďalších veľkých cenách si nebude robiť, čo sa mu zachce.

Stajňa z Grove konečne opustila formulovú obdobu doby kamennej a prestavala svoj volant tak, že displej je jeho pevnou súčasťou. Takýto veľký zásah do techniky sa však nezaobíde bez komplikácií. Logana Sargeanta v Bahrajne trápil “elektronický problém”, ktorý súvisí s prestavbou volantu, a ktorý mu zmenil brzdný balans.

“Priniesli sme si sem krátkodobú opravu, permanentné riešenie predstavíme v Melbourne,” prezradil pred víkendom v Džidde Logan Sargeant, podľa ktorého sa však problém s volantom neobjavil znenazdajky. “Neprišlo to z ničoho nič. Rovnaký problém sme mali aj počas druhého stintu v kvalifikácii, aj keď nie takého rozsahu. Mysleli sme si, že sme to napravili, no nenapravili. Na tento víkend je to už určite odstránené.”

Vedenie Williamsu svoj volant bez displeja dlho obhajovalo. Pilot vraj lepšie cíti správanie auta, keďže volant je o niečo ľahší a bez displeja obratnejší. Na druhej strane sa však Williams držal starého riešenia aj pre problémy s financiami.

Starý volant Williamsu (Twitter/Williams)

Sargeant prikyvuje, že pri riadení auta cíti rozdiel, no celkovo považuje volant za krok vpred. “Jazdiť so starým volantom a prvýkrát s novým je obrovský rozdiel, z vizuálnej stránky je to úplne iné. Líši sa aj váš cit v rukách pri držaní volantu, keď prechádzate zákrutou, a aj ohľadom toho, ako sa volant otáča. Určite to bude chcieť viac času.”

“Podľa mňa však ideme správnym smerom. Vlani sme mali dosť problémov pri fázach VSC, pri výjazdoch bezpečnostného vozidla, dodržiavaní delta časov a podobných záležitostí. Tieto veci potrebujete vidieť po celý čas,” podotýka si 23-ročný Američan, ktorý doposiaľ na displej nevidel, ak s volantom práve zatáčal. “Už len tým, že vidíte displej na volante, môžete veľa získať alebo veľa stratiť. Je to veľké zlepšenie.”

Súvisiace články