logo F1online.sk

Mercedesu nejde do hlavy, prečo Red Bull pri návrhu chladenia nešetril kilogramami

Sergio Pérez
© X/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár26. 2. 2024

Technický riaditeľ Mercedesu James Allison sa v najnovšom rozhovore vyslovil, že by sa veľmi rád pozrel „na zúbok“ chladiacemu systému Red Bullu, ktorý sa od ostatných líši tým, že je výrazne ťažší. Brit šípi, že chladenie monopostu RB20 má oproti ostatným autám viac kilogramov preto, lebo rakúsky celok vie niečo, čo jeho súperi nie.

Tímy štartového poľa už netrpezlivo čakajú na príchod novej sezóny. Pri tomto čakaní si kladú otázky, či sa pri vývoji vybrali tou správnou cestou a analyzujú riešenia svojich konkurentov.

Technického riaditeľa Mercedesu Jamesa Allisona najväčšmi zaujíma chladiaci systém úhlavného rivala Red Bullu. Zdá sa byť totiž neobvykle ťažký a priestorovo rozmerný, čo je v rozpore so súčasnou filozofiou „červených býkov“. Brit si preto kladie otázku, čo je toho príčinou.

„Potešilo by ma, keby ma pozvali do garáže Red Bullu, zložili predo mnou kryt motora a mohol by som si posvietiť na komponenty pod tými všakovakými trubicovými vecami,“ nechal sa počuť Allison pre Sky Sports F1.

„Určite zvolili iné riešenie (ako konkurencia), pretože ich chladiaci systém rozhodne nie je ľahký a ani štíhly. Je tomu tak z nejakého dôvodu a ja by som rád vedel, aký ten dôvod je. Zatiaľ sme naň neprišli.“

Pokiaľ by aj Allison prišiel tajomstvu Red Bullu na kĺb, veľmi by mu to nepomohlo. Napodobniť inak usporiadaný chladiaci systém by Mercedesu trvalo prinajlepšom šesť mesiacov, čo je vskutku dlhá doba. Za ten čas by tím z Milton Keynes prišiel zrejme s ďalším pokrokovým riešením, vďaka ktorému by sa nemeckému celku opäť raz vzdialil.

Navyše, úspech Red Bullu nespočíva v inak usporiadanom chladiacom systéme, Rakúšania sú na čele preto, lebo dominujú v každej jednej oblasti, čo si Allison, koniec koncov, dobre uvedomuje.

„Myslím si, že nebude pre nikoho z nás prekvapením, keď bude Red Bull o krok, prípadne viac vpredu než jeho konkurenti. Verím však, že vo vývojových pretekoch mu dáme zabrať a že počas roka prinesieme viacero výrazných vylepšení,“ zakončil Allison.