logo F1online.sk

Brundle: F1 vyhlásila FIA vojnu tým, že odmietla Andrettiho

Logo Andretti Autosport
© Twitter/Andretti Formula E
Tomáš Masár
Tomáš Masár4. 2. 2024

Vzťahy medzi FOM a FIA sú dlhodobo napäté a v najbližšom období budú zrejme ešte napätejšie. Vedenie Formuly 1 totiž odmietlo otvoriť dvere klopúcemu Andrettimu, o ktorého prijatie do súťaže sa plne zasadzovala Medzinárodná automobilová federácia. Podľa Martina Brundla bude mať tento počin „efjednotky“ ďalekosiahle dôsledky a povedie k otvorenej a stupňujúcej sa konfrontácii.

Formula 1 a prezident Medzinárodnej automobilovej federácie Mohamed bin Sulajem si dlhodobo nevedia prísť na meno. Dôvod? Povedzme, že obe strany chcú, aby sa najvyššia motoristickú súťaž uberala smerom, ktorým ukazujú.

Protichodné názory sú však iba smietkou v porovnaní s tým, k čomu došlo v uplynulom týždni. F1 rozhodnutím neprijať medzi seba Andretti Cadillac Racing vykopala vojnovú sekeru a hodila ju po Medzinárodnej automobilovej federácii, ktorá nepochybne podnikne protiúder.

„F1 sa týmto počinom dostala do otvorenej konfrontácie s FIA,“ vyslovil sa Martin Brundle pre Sky Sports. „FIA totiž bola za prijatie Andrettiho, zatiaľ čo Formula 1 povedala tomuto tímu – ktorý v dokumente nie je označovaný ako Andretti, ale jedenásty tím-, jasné nie.“

Formula 1 odôvodnila svoje rozhodnutie neprijať Andrettiho do súťaže tým, že by ju americký celok nijak neobohatil, pretože by nebol dostatočne konkurencieschopný. Brundle dal v tomto FOM za pravdu.

„F1 celkom správne poznamenala, že pre Andrettiho, resp. nováčika, ako ho v dokumente nazývajú, bude postaviť úplne nové auto pre rok 2025 a následne 2026 – kedy bude musieť začať od nuly –, príliš veľkým sústom.“

„Formula 1 sa nazdáva, že Andretti nebude dostatočne konkurencieschopný. Andretti na to nepochybne odvetí, aby mu dali šancu, pretože sa jedná o silnú organizáciu s množstvom financií, ktorá ukáže, čo dokáže.“

Brundle je okrem toho presvedčený, že v rozhodnutí neprijať Andrettiho do F1 zohrali svoju úlohu aj financie. Formula 1 je v súčasnosti zlatá baňa produkujúca obrovské zisky, o ktoré by sa jednotlivé tímy s nováčikom delili len veľmi neradi.

„F1 zažíva (z pohľadu príjmov, pozn. red.) svoje najlepšie časy. Tímy a ostatní sa preto oháňajú a budú oháňať tým, že Formula 1 je tam, kde je teraz, iba preto, že jednotlivé celky do nej v čase krízy naliali obrovské množstvo peňazí.“

„Po pretekoch je dopyt po celom svete a tribúny praskajú vo švíkoch. F1 preto vyslala jasný signál: ´Nemôžete sem len tak prísť a pripojiť sa k nám, keď ide všetko tak dobre. Musíte nám ukázať, čím môžete prispieť,´“ dodal Brundle.