logo F1online.sk

Sledovať dominanciu Red Bullu je veľká zábava, prekvapil Allison

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 1. 2024

Aj keď by sa zdalo, že Formula 1 po rokoch úspechov prestala baviť nejedného zamestnanca Mercedesu, podľa ich slov je opak pravdou. Lewis Hamilton vraj túži po víťazstvách viac ako kedykoľvek predtým a svoju prácu si užíva aj technický riaditeľ James Allison, hoci ten bol svojho času už jednou nohou preč z Formuly 1.

Brilantný anglický konštruktér pred pár rokmi prešiel na pozíciu hlavného technického riaditeľa. Na prvý pohľad to vyzerá ako povýšenie, ale je to skôr čestná funkcia a Allison sa z nej nepodieľal na každodennom vývoji vo Formule 1. Situácia si však vyžiadala jeho návrat. Nevieme, ako sa Totovi Wolffovi podarilo presvedčiť jedného zo svojich najlepších generálov, aby sa vrátil na generálny štáb, ale výzva v podobe zdolania dominantného Red Bullu zrejme dobre zapôsobila na Jamesovho súťaživého ducha.

Ten má podľa vlastných slov vysokú morálku, aj keď sa to na prvý pohľad možno nezdá. „Hovoríte, že to nie je zábava, ale v skutočnosti je to veľká zábava,“ povedal Allison, ktorého cituje Motorsport.com, na margo dominancie Red Bullu. „Nie je to taká zábava ako vyhrávať, to je určite pravda, ale tento šport musíte mať radi ako celok. Musíte byť schopní prijať kritiku, keď ste neodviedli dostatočne dobrú prácu.“

Podľa Allisona je na tom Mercedes teraz podobne ako kedysi Red Bull. Aj keď nezbierali tituly, nevzdávali sa a pokračovali v plánoch smerom do budúcna. Dnes sa roly týchto dvoch tímov vymenili.

„Jedna z vecí, ktoré treba obdivovať na súčasnom výkone Red Bullu, je ich ochota hravo sa držať svojej úlohy počas pomerne dlhého obdobia na púšti. Teraz si užívajú plody tejto dobre naplánovanej práce. Byť v tejto pozícii rozhodne nie je neradostné. Je veľmi zábavné, keď ste ako tím kolektívne presvedčení, že robíte správne kroky s cieľom opäť sa etablovať ako mocnosť,“ povedal Allison.

Mercedes má pred sebou jednu z najväčších výziev od svojho návratu do Formuly 1 v roku 2010. Za jednu zimu musia všetky vedomosti, ktoré nadobudli v posledných dvoch rokoch, premeniť na monopost schopný konkurovať Red Bullu. Simulátor už zvestoval prvé dobré správy, ale až po odmávaní šachovnicovou vlajkou na konci prvých pretekov sezóny získame dobrý obraz o pomere síl na začiatku roka 2024.

„Nemyslím si, že v tejto fáze roka nájdete tím, ktorý by popri nadšení a ďalších pocitoch necítil obavy. Museli by ste byť psychotici, aby ste hýrili býčou sebadôverou. Poznáte totiž len svoju stranu rovnice,“ povedal Allison.

„Boli roky, keď ste prvýkrát poslali auto na trať a jazdci vám povedali: ‚Užite si prémie, toto je geniálne.‘ Ani vtedy tomu však skutočne neveríte, kým z neho nezačnete žmýkať jeho plný potenciál a vaši súperi takisto,“ dodal.