logo F1online.sk

Orchester zostáva pokope. Po Wolffovi podpísal dlhodobú zmluvu aj James Allison

James Allison
© Sam Bloxham
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 1. 2024

Aj keď v posledných dvoch rokoch veľa úspechov nepozbierali, stále sú víťazným tímom. Mercedes priviedla k nedávnym úspechom dvojica Toto Wolff – James Allison a títo dvaja budú vo svojich funkciách pokračovať aj v nasledujúcich rokoch. Po tom, čo Toto Wolff podpísal novú trojročnú zmluvu, potvrdil svoju vernosť Mercedesu aj technický riaditeľ James Allison.

Je to dôležitá správa svetu, ktorá hovorí, že posledné dva roky neotriasli dôverou predstavenstva a akcionárov. Wolff a Allison priviedli Mercedes k obrovským úspechom, a tak neexistuje dôvod, prečo by sa vedenie malo púšťať do neznáma s novými ľuďmi. Paradoxne však ani jeden z nich nepatrí k „tvrdému jadru“. Wolff prišiel do Mercedesu v roku 2013 a Allison v roku 2017.

Veľa chlapcov zo starej gardy už v tíme nepôsobí. Zomrel Niki Lauda a postupne odišli osobnosti ako Bob Bell, Aldo Costa, Andy Cowell, Paddy Lowe a v nedávnej dobe aj Loïc Serra a Mike Elliott. Tí všetci prišli do tímu ešte pred Wolffom alebo zároveň s Wolffom, ale ani strata kľúčových ľudí nezastavila parný valec menom Mercedes.

Rakúsky šéf skrátka zakaždým našiel nových ľudí a jedným z nich bol aj James Allison. Ten bol zrejme taktiež jednou nohou preč z Formuly 1, keď sa zaviazal iným projektom mimo pretekárskeho tímu, ale neúspechy v rokoch 2022 a 2023 ho presvedčili, že Mercedes ho potrebuje. Teraz má pred sebou veľkú výzvu.

„Vo Formule 1 som mal veľké šťastie, ale žiadne z nich sa nedá porovnať so zdvihnutím hovoru od Tota Wolffa s ponukou pripojiť sa k Mercedesu v roku 2017. Je pre mňa cťou pokračovať na spoločnej ceste, pracovať po boku mojich brilantných kolegov a bojovať spoločne o titul majstrov sveta,“ povedal o svojej novej zmluve Allison.

Na otázku, či má táto správa širší význam, aj vzhľadom na neúspechy v posledných rokoch, úspešný inžinier odpovedal: „Pre tím je dobré vedieť, že tu panuje stabilita. Pre nás je určite skvelé, že s Totom máme túto stabilitu. Dúfam, že to do určitej miery upokojí aj našich ľudí.“

„Okrem toho je to dobré aj pre našich partnerov. Každý, kto sa na nás pozerá zvonku, vidí stabilitu a odhodlanie. Tímu takto bude umožnené pracovať a tešiť sa z dobrých úspechov,“ dodal Allison.

Veľkú radosť mal aj jeho nadriadený Toto Wolff. „Som nadšený, že James spojil s tímom svoju dlhodobú budúcnosť. V skratke, on je ten najpôsobivejší technický šéf vo Formule 1. Jeho gladiátorský duch spolu s jeho vedomosťami, skúsenosťami a odhodlaním znamenajú, že v tomto svete nemá seberovného. Jeho vplyv na tím je však omnoho hlbší.“

„Od svojho príchodu v roku 2017 je pre mňa kľúčovým spojencom a partnerom. Dokážeme si otvorene a navzájom oponovať. Je to tak trochu talianske manželstvo, ktoré je nevyhnutné pre podávanie čo najlepších výkonov. Najdôležitejšie však je, že James je skutočný priateľ, na ktorého sa môžete spoľahnúť v dobrom aj v zlom. Bolo mi potešením spolupracovať s ním počas uplynulých siedmich rokov a teším sa, že budeme pokračovať ďalej,“ povedal Wolff.

Súvisiace články