logo F1online.sk

Sargeant: Americkí pretekári sú považovaní za menejcenných

Logan Sargeant
© Twitter/Williams
Tomáš Masár
Tomáš Masár12. 1. 2024

Logan Sargeant je presvedčený o tom, že pretekárom zo Spojených štátov amerických – vrátane jemu samotnému -, nie je pripisovaný taký kredit, aký by si zaslúžili. Rodák z Floridy si však z tejto skutočnosti ťažkú hlavu nerobí. Dôležité vraj je, aby ste o svojich schopnostiach presvedčili tím, v ktorom pôsobíte – a nie nutne celú formulovú verejnosť.

Americkí predchodcovia Logana Sargeanta vo Formule 1 ktovieakú stopu nezanechali. V 21. storočí sa jednalo zväčša o podpriemerných pilotov, ktorí v kráľovnej motoršportu zotrvali len niekoľko pretekov, nanajvýš sezón.

Jazdec Williamsu sa domnieva, že práve kvôli týmto niekoľkým pilotom, ktorí sa v F1 nepresadili, má formulová obec voči pretekárom z USA také predsudky, aké má. Odmieta však naratív, že by všetci pretekári s americkým pasom stáli za deravý groš – pár dobrých sa bezpochyby nájde aj v súčasnosti.

„Domnievam sa, že si ľudia o amerických pretekároch myslia, že sú menejcenní, respektíve toho od nich očakávajú menej,“ uviedol pre Motorsport.com Logan Sargeant. „Na konci dňa je to však jedno, pretože jediné, na čom záleží, je, že dôležití ľudia vedia, čo je vo veci a čoho ste schopný.“

„Názor nezainteresovaných ľudí je absolútne nepodstatný. Dôležité je, aby ste sa venovali svojej práci, pracovali tvrdo, a to po boku ľudí, ktorí môžu zmeniť vašu kariéru. Robte pre nich maximum a oni vám pomôžu napredovať – to je všetko, čo môžete urobiť. Dôležité je, aby o vašich kvalitách vedeli ľudia, ktorí by to mali vedieť. Všetko ostatné je irelevantné.“

Sargeant je presvedčený, že jedným z dôvodov, prečo sú Američania v F1 takou raritou a prečo sú pre nich domáce série ako IndyCar a NASCAR príťažlivejšie, sú prekážky, ktoré musia prekonať v súvislosti so zmenou kontinentov.

„Nazdávam sa, že na to, aby sa Američania dostali do F1, musia prekonať veľa prekážok. Nie je jednoduché si vybrať, čomu sa presne chcete v živote venovať, presťahovať sa do Európy a pretekať v zámorí – stojí to totiž veľa peňazí. Pretekať v Amerike  je oveľa jednoduchšie.“

„Zároveň máte v USA skvelé príležitosti v podobe IndyCar a NASCAR. Odísť do Európy nie je pre nikoho jednoduché. To je podľa mňa príčinou, prečo sa do F1 pokúšalo dostať len veľmi málo amerických pilotov,“ objasnil Sargeant.

Súvisiace články