logo F1online.sk

De Vriesa neprekvapil predčasný koniec v AlphaTauri: Nie som naivný

Nyck de Vries
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 1. 2024

Holandský pretekár Nyck de Vries čakal na splnenie svojho sna o Formule 1 veľmi dlho, ale žil ho len veľmi krátko. Keď konečne prišla šanca, odjazdil len desať veľkých cien (jedenásť s jeho vystúpením vo Williamse v Monze v roku 2022). Nyck sa upísal Helmutovi Markovi a keď mu zavolali, že v AlphaTauri končí a nahradí ho Daniel Ricciardo, vôbec ho to neprekvapilo.

Výsledky holandského pretekára neboli nijak oslnivé. Treba však povedať, že monopost AT04 zrejme bol objektívne najslabší v celom štartovom poli. V druhej polovici sezóny sa AlphaTauri začalo postupne dvíhať, ale de Vriesovi nebolo súdené vyskúšať si vylepšené auto.

Nyck sa po svojom odchode z tímu odmlčal. Na verejnosti takmer neprehovoril a neposkytol takmer žiadny rozhovor. Rozhodne však hovoril s potenciálnymi záujemcami o jeho služby a v tomto roku bude bojovať hneď na dvoch frontoch – vo Formule E a vytrvalostných pretekoch.

„Myslím, že som sa s tým dokázal veľmi rýchlo vyrovnať,“ povedal de Vries v rozhovore pre De Telegraaf, na ktorý odkazuje PlanetF1.com. „Dostalo sa mi obrovskej podpory, celkovo mi prišlo okolo štyritisíc správ, čo mi pomohlo. Môžem sedieť v kúte a plakať, ale to nikomu nepomôže. Samozrejme, že to bolelo, na tom nie je nič prekvapujúce. Každý však prežíva dobré aj ťažké časy a bolesť patrí k životu.“

Aj keď bol Nyck nováčikom, na pleciach mal vyšší tlak. Nielenže je to súčasť života pod Helmutom Markom, ale samotný de Vries mal už dosť rokov a dosť skúseností, čo očakávania ešte zvýšilo. „Nemôžem povedať, že by ma to rozhodnutie úplne prekvapilo. Nie som naivný a pre mňa je vlastne úplne nepodstatné, či to bolo spravodlivé alebo férové,“ povedal Holanďan.

„Necítim žiadnu zášť voči Helmutovi Markovi, Danielovi Ricciardovi alebo Liamovi Lawsonovi. Je to súčasť tohto biznisu. Som veľmi vďačný za príležitosť, ktorú som dostal,“ povedal de Vries, ktorý dokonca priznal, že jeho výkony neboli počas tých desiatich veľkých cien na požadovanej úrovni.

„Som perfekcionista, takže vždy sa nájdu situácie a momenty, keď si pri spätnom pohľade pomyslím, že som niečo mohol urobiť lepšie. Nemyslím si, že som bol tam, kde som mal byť, skrátka to nefungovalo. Je to obrovské sklamanie, ale je to súčasť života a tak trochu aj súčasť tohto športu. Možno to znie veľmi racionálne, ale ja to tak naozaj cítim,“ povedal de Vries.

Súvisiace články