logo F1online.sk

V tomto roku ukážem, že patrím medzi špičkových jazdcov, prehlásil Cunoda

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 1. 2024

Keby Júki Cunoda nebol chránencom Hondy, Helmut Marko by ho už dávno vyhodil. Tento názor bol roky vo Formule 1 dosť rozšírený. Kritika na adresu japonského pretekára postupne utíchla, aj keď udalosti ako napríklad zbytočná kolízia s Oscarom Piastrim v Mexiku udržujú pochybnosti živé. Japonec však predviedol niekoľko zábleskov, ktoré mu v súboji s Danielom Ricciardom dodávajú sebadôveru navyše.

Podľa mnohých to bude priamy súboj o nástupníctvo po Sergiovi Pérezovi. Za posledný rok sa v médiách rozoberalo viacero scenárov. Hlavnú úlohu v nich hrali Daniel Ricciardo či Lando Norris, ale vôbec sa nehovorilo o Júkim Cunodovi. Japonský pretekár pritom v Brazílii či Abú Zabí dokázal, že by sme ho nemali odpisovať v súboji s tímovým kolegom.

„Minulý rok som urobil dôležitý krok k tomu, aby som zistil, akú mám ako jazdec hodnotu,“ povedal Júki Cunoda v rozhovore pre japonskú edíciu portálu Motorsport.com. „Myslím si, že v novej sezóne bude auto lepšie ako vlani, čo nám poskytne viac príležitostí zabojovať v najlepšej desiatke.“

Kedysi sa juniori Red Bullu striedali v kokpite „sesterskej“ stajne pomerne pravidelne. V posledných rokoch to však vyzerá, ako keby vyschla kedysi bezodná studnica talentov akadémie Helmuta Marka. Cunoda je prakticky posledným juniorom stajne, ktorý sa dokázal presadiť vo Formule 1, ale ani po troch rokoch nie je považovaný za kandidáta na miesto v hlavnom tíme. V roku 2024 však podľa jeho slov uvidíme Júkiho skutočný potenciál.

„Tento rok ukážem, že mám všetko, čo potrebuje špičkový pilot Formuly 1. Aby sa to podarilo, budem musieť ísť naplno a budem potrebovať podporu vás všetkých. Preto ďakujem všetkým, ktorí ma podporovali už minulý rok, a ďakujem aj tým, ktorí ma budú podporovať v budúcej sezóne,“ povedal s tradičnou ázijskou slušnosťou Cunoda.

Ten dokázal vo vzájomnom porovnaní s Danielom Ricciardom uspieť. Aj keď boli ich štatistiky vyrovnané – v niektorých bol lepší jeden, v ďalších zas druhý –, v pretekoch prešiel Cunoda cieľom štyrikrát pred Ricciardom, kým Austrálčan zdolal svojho tímového kolegu „len“ trikrát. To bol trochu budíček pre všetkých, ktorí si mysleli, že „Honey Badger“ japonského mladíka rozdrví.

„Danielove rady som nevyužíval, pretože viem, ako jazdiť s tohtoročným autom rýchlo a ako ho urobiť rýchlym. Fungovalo to a nemusel som nič meniť. Pokiaľ ide o budúcoročný monopost, tak ešte neviem, ako to bude vyzerať,“ prehlásil Cunoda. „Bude záležať na tom, ako sa bude správať. Ak si nové auto vyžiada iný jazdecký štýl v porovnaní so starým rokom, pokúsim sa prispôsobiť a uvidíme, ako to pôjde.“

Súvisiace články