logo F1online.sk

Z Mekiesa je oficiálne šéf AlphaTauri: Máme všetky ingrediencie na úspech

Laurent Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 1. 2024

Nový rok je zvyčajne obdobím zmien a nových začiatkov. Inak tomu nie je ani vo Formule 1. Tento dátum neraz znamená začiatok novej kapitoly aj pre ľudí v F1. Nové kontrakty pilotov obvykle začínajú dátumom 1. január, ale na Nový rok častokrát nastávajú zmeny aj v najvyššom vedení tímov. Inak tomu nie je ani tentoraz a od 1. januára má nového šéfa aj Scuderia AlphaTauri.

Nie, oficiálne ešte stále nepoznáme nové meno tohto tímu. Trochu však už tušíme, že ponesie názov Racing Bulls, ku ktorému sa ešte pripoja názvy nových titulárnych partnerov. Tím už má oficiálne aj nového šéfa, keďže 31. decembra vypršala výpovedná lehota Laurentovi Mekiesovi. Dnes už bývalý pretekový riaditeľ Ferrari sa oficiálne stal šéfom AlphaTauri.

„Práve začína veľké dobrodružstvo a ja s veľkou vďačnosťou prechádzam z jednej výnimočnej pretekárskej rodiny do druhej výnimočnej pretekárskej rodiny,“ napísal francúzsky inžinier na sociálnej sieti LinkedIn. „Vydávame sa na vzrušujúcu cestu a začíname novú kapitolu, ktorú budeme písať všetci spoločne. Už sa neviem dočkať práce po boku talentovaných ľudí vo Faenze a v Bicesteri.“

Mekies neodchádza do Faenzy ako úplný neznalec. Okrem toho, že z Maranella to nemal tak ďaleko, predtým už v tejto továrni pôsobil, dokonca si pamätá aj na éru Minardi. V tomto tíme pôsobil ako pretekový inžinier a na konci roka 2005, keď stajňa prešla do rúk Red Bullu, bol povýšený na hlavného inžiniera. V Toro Rosso pôsobil až do roku 2014.

Do Faenzy sa teraz vracia ako nový šéf a má pred sebou náročnú úlohu nahradiť skvelého Franza Tosta. Sám Mekies si rozsah novej výzvy plne uvedomuje. „V prvom rade by som chcel vzdať hold Franzovi za skvelú prácu, ktorú odviedol počas takmer dvoch desaťročí ako šéf vo Faenze. Prajem mu všetko dobré do budúcnosti a viem, že Peter Bayer (generálny riaditeľ stajne, pozn. red.) a ja sa budeme v nasledujúcich rokoch spoliehať na jeho prínos a rady,“ uviedol Laurent.

„Je pre mňa cťou prevziať úlohu šéfa tímu a vrátiť sa na miesto, kde som strávil veľkú časť svojej ranej kariéry. Scuderia AlphaTauri má všetky potrebné ingrediencie na dosiahnutie väčších úspechov v budúcnosti. Teším sa, že to v spolupráci s Petrom môžeme uskutočniť,“ dodal Mekies.

Súvisiace články