logo F1online.sk

Ricciardo sa rozhovoril o úraze: Ruka vyzerala, akoby po nej prešiel slon

Daniel Ricciardo v nemocnici
© Instagram/Daniel Ricciardo
Tomáš Masár
Tomáš Masár2. 1. 2024

Daniel Ricciardo bol po komplikovanej zlomenine záprstnej kostičky na ľavej ruke, ku ktorej došlo na vlaňajšej Veľkej cene Holandska, nútený vyhľadať odborníka. Za špecialistom zamieril až do ďalekého Španielska, a to ku lekárovi, ktorý je dvorným ošetrovateľom jazdcov MotoGP. Ten od Austrálčana očakával, že bude rovnako tvrdým chlapom, akými sú „motorkári“. To však nevedel, že pilot AlphaTauri bude bedákať pri každom dotyku šijacej ihly.

Ricciardo poputoval po úraze ruky v Zandvoorte do medicínskeho centra v hlavnom meste Holandska, kde sa naplnili jazdcove najhoršie obavy: ľavá končatina sa ukázala byť zlomená, a to dokonca na viacerých miestach.

„Z lekárskeho centra sme (po pretekoch v Zandvoorte) zamierili do nemocnice v Amsterdame, kde mi urobili niekoľko snímok a povedali mi: ´Áno, je to zlomené.´ V tej chvíli to vyzeralo tak, akoby mi na ruku stúpil slon,“ nechal sa počuť 34-ročný pretekár.

„Tamojší lekár mi povedal: ´Odporučil by som Vám operáciu. Môže k nej dôjsť tu, ale pravdepodobne budete chcieť počkať niekoľko dní, kým opuch ustúpi. Medzi tým sa budete môcť porozprávať s kýmkoľvek budete potrebovať a operáciu budete samozrejme môcť podstúpiť kdekoľvek len budete chcieť.“

Ricciardo sa preto obrátil s radou na Lanca Strolla. Kanaďan si totiž pred začiatkom sezóny zlomil obe zápästia, a preto sa vedel do kože Austrálčana poriadne vcítiť – a nielen to. Pretekár Aston Martinu dal rodákovi z Perthu kontakt na odborníka, ktorému vďačí za to, že v minulom roku neabsentoval pre zranenie dlhé mesiace.

„Oslovili sme Lanca a rovnako tak nášho priateľa Josého, ktorý spolupracuje s Alpine a pozná všetkých chalanov z MotoGP. José nám dal kontakt na Xaviera Mira, lekára, ktorého mi odobril aj Lance: ´Choď k nemu,´ povedal.“

A tak Ricciardo šiel. „Táto rada bola pre mňa požehnaním a zároveň prekliatím, pretože Xavier zašíval veľa jazdcov MotoGP, ktorí pôsobia dojmom, že nie sú ľudia. Myslím si, že očakával, že rovnako tvrdý budem aj ja. Povedal mi: ´Pretekári F1 a MotoGP sú rovnakí – pôsobíte dojmom, akoby ste neboli ľudia, pretože necítite bolesť.´“

„Nie doktor, nie je to pravda. Ja bolesť určite cítim a najbližších 48 hodín vám tu budem plakať,“ povedal Španielovi Ricciardo, ktorý sa onedlho na to mohol presvedčiť o tom, že pilot Formuly 1 nezveličoval.

„Všetci lekári a sestry, ktorí mi pomáhali, boli skvelí, ale veľa sa zo mňa smiali, pretože som so sebou trhol a odtiahol sa zakaždým, ako sa ma dotkli ihlou. Nazdávam sa, že si mysleli, že budem rovnako tvrdý ako jazdci MotoGP. Lenže nie som,“ dodal s úsmevom víťaz ôsmich veľkých cien.

Súvisiace články