logo F1online.sk

Russell má na zisk titulu ešte čas. Veď aj Verstappen sa načakal sedem rokov, pripomína Brit

George Russell
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár27. 12. 2023

Skutočnosť, že sa George Russell po prestupe do Mercedesu nezapojil do boja o titul, britského pretekára dvakrát neteší. Rozhodne však nehádže flintu do žita. Koniec-koncov, veď aj taký Max Verstappen sa stal šampiónom až po siedmich rokoch v F1. Keď nepretiekla miska trpezlivosti Holanďanovi, nemieni sa nikam ponáhľať ani Russell.

George Russell je vo všeobecnosti považovaný za jeden z najväčších talentov nastupujúcej generácie. Nie je preto nič zvláštne na tom, že pomýšľa nad víťazstvom v šampionáte. Samotný talent ale niekedy nestačí, bez dostatočne konkurencieschopného monopostu ničoho nedosiahnete. Nadanými pretekármi disponuje aj taký McLaren či Ferrari, ktoré však hrajú za rovno s Mercedesom iba druhú ligu. V tej prvej sa totiž v súčasnosti pohybuje výlučne Red Bull.

„Všetci chceme vyhrávať a zapojiť sa do boja o víťazstvo v šampionáte,“ prehlásil Russell pre Motor Sport Magazine. „Nemám tým na mysli iba 2000 ľudí, ktorí pracujú pre Mercedes, ale aj tisícky zamestnancov Ferrari, McLarenu a všetkých ostatných tímov na štartovom rošte. Každý z tímov chce bojovať o víťazstvá, no (v súčasnosti to) dokáže iba jeden tím (Red Bull). Je to smutná realita Formuly 1.“

Aj keď súčasná nadvláda Red Bullu Russella poriadne frustruje, uvedomuje si, že na zisk titulu má ešte dostatok času. Stále má len 25 rokov a za ideálnych podmienok môže vo Formule 1 stráviť ďalších pätnásť, prípadne viac rokov.

„Mám 25 rokov a keď sa tak pozerám na Fernanda Alonsa, nazdávam sa, že mám pred sebou ešte dobrých pätnásť rokov. Okrem toho, aj taký Max Verstappen sa zapojil do boja o titul asi až vo svojej siedmej sezóne.“ Víťaz vlaňajšej Veľkej ceny Sao Paula je preto pripravený si na svoju šancu pod slnkom počkať – rovnako ako niekoľko ďalších nadaných pilotov.

„Musím jednoducho vydržať, aj keď je to frustrujúce. V rovnakej pozícii ako ja sú však aj ďalší skvelí jazdci – napríklad Charles (Leclerc) alebo Lando (Norris). V rovnakej situácii sa taktiež nachádzal aj Max, a to pred rokom 2020 pred približne štyrmi alebo piatimi rokmi. Nie som preto zo svojho súčasného postavenia príliš zatrpknutý. Samozrejme by som bol rád, ak by šťastie zahralo v môj prospech, ale môj čas ešte príde.“

Platí však, že keď bude mať Russell jedného dňa naporúdzi víťazný monopost, bude si musieť počínať o poznanie lepšie ako v uplynulej sezóne. V roku 2023 sa totiž Brit dopustil viacerých individuálnych chýb, ktorých si je sám dobre vedomý.

„Chcel som toho v tejto sezóne samozrejme dosiahnuť oveľa viac. Bez ohľadu na víťazstvo, v tomto roku som mohol získať sedem alebo osem pódií. Z toho, že som ich pripísal iba niekoľko, som sklamaný,“ priznal Russell.