logo F1online.sk

Oddelenie FIA pre F1 prejde reorganizáciou. Odchádza športový riaditeľ Steve Nielsen

FIA
© LAT Images/Pirelli F1 Press Area
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 12. 2023

Oddelenie FIA pre Formulu 1 bude pred začiatkom sezóny 2024 nútené pristúpiť k zmenám vo vedení. Športový riaditeľ Steve Nielsen sa totižto údajne zriekol svojej funkcie.

Mimoriadne rešpektovaný Nielsen sa stal športovým riaditeľom FIA pre F1 pomerne nedávno – začiatkom tohto roka. Brit, ktorý v minulosti pôsobil v Lotuse, Tyrrelli, Benettone, Williamse a AlphaTauri úzko spolupracoval s riaditeľom pretekov Nielsom Wittichom a v štruktúrach Medzinárodnej automobilovej federácie bol zodpovedný za všetky športové záležitosti vo Formule 1, vrátane vývoja riadenia pretekov a vzdialeného operačného centra, ako aj budúcich aktualizácii športových predpisov.

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem si vymenovanie Nielsena za športového riaditeľa pre F1 pred približne rokom nevedel vynachváliť. Angličanovo povýšenie označil za dôležitý krok, ktorý prispeje k napredovaniu súťaže. Emirátčan v tom čase určite nepočítal s tým, že ani nie o dvanásť mesiacov neskôr bude nútený hľadať za rodáka z Bristolu náhradu.

Či Nielsen skutočne opustí rady FIA, však nateraz oficiálne potvrdené nebolo. Portál Motorsport.com sa preto o vysvetlenie obrátil na samotnú federáciu, ktorá sa k veci dosiaľ nevyjadrila.

Správy o Nielsenovom konci ale podporuje skutočnosť, že FIA prednedávnom ustanovila za komisára Formuly 1 niekdajšieho novinára Dietera Renckena, ktorý by prevzal časť Nielsenovej agendy – konkrétne by dohliadal na vývoj predpisov a zúčastňoval sa diskusií o budúcej Concordskej dohode.

Čo je vlastne dôvodom Nielsenovho odchodu? Päťdesiatdeväťročný inžinier je údajne nespokojný so spôsobom, akým sa riadili operácie F1 a akým smerom sa veci všeobecne uberali. Múdrejší ale budeme zrejme až vtedy, keď sa k celej problematike vyjadrí Medzinárodná automobilová federácia.

Súvisiace články