logo F1online.sk

Potrebujeme skôr amerického jazdca ako americký tím, vyhlásil Vasseur

Frédéric Vasseur
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 12. 2023

Ak ste zástancom príchodu Michaela Andrettiho do Formuly 1, asi sa musíte zmieriť s tým, že jeho „ponuka“ nebude súčasnej desiatke na rošte nikdy dobrá. Ak nestačí ani prísľub pravého amerického továrenského tímu v spojení s General Motors, tak je asi zbytočné zháňať podporu u svojich budúcich súperov.

Proti vstupu Michaela Andrettiho sa stavia aj Ferrari. Šéf stajne z Maranella, rovnako ako všetci jeho kolegovia, jednoznačne prehlásil, že proti novému tímu nemá nič. Jeho problém je zakaždým rovnaký. Michael Andretti vraj neprináša žiadnu „pridanú hodnotu“. Je otázne, čo viac by asi mohol sľúbiť, keď nestačí americké auto s americkým motorom, ale to už je zrejme iná otázka.

„Na papieri zakaždým nájdete miesto pre jedenásty tím, možno s výnimkou Monaka alebo Zandvoortu, ale to je iný príbeh,“ povedal médiám Frédéric Vasseur. „Určite však máme priestor pre jedenásteho účastníka, ak ten prinesie niečo Formule 1.“

Nemôžeme však povedať, že by šéf Ferrari neprišiel s vlastným riešením. Podľa jeho slov by americký jazdec priniesol väčší záujem o Formulu 1 v Spojených štátoch než americký tím. Ako príklad pritom použil Haas, ktorý má továreň v britskom Banbury, vývoj prebieha v Maranelle a nemalá časť jeho aktivít prebieha aj v továrni Dallary v talianskej Parme. Oficiálne má tím sídlo v Kannapolise v Severnej Karolíne, ale každodenná prevádzka by sa bez neho bez problémov zaobišla. Aj sám Günther Steiner pritom vo svojej knihe napísal, že Haas nedokázal zo statusu jediného amerického tímu takmer nič vyťažiť.

„F1 je úspešná v krajinách, kde sú úspešní jazdci. Jeden z najväčších úspechov súčasnej Formuly 1 je Holandsko, pretože majú Verstappena. Je to skôr záležitosť jazdcov ako tímu a sídla tímu. Pozrite sa na americkú stajňu Haas,“ povedal Vasseur.

„Ak hovoríte o tíme Andretti, tak tí sa chcú pripojiť s úplne rovnakým modelom ako Haas. Ak chceme byť v USA veľmi úspešní, myslím si, že potrebujeme skôr získať úspešných amerických jazdcov, nie americký tím,“ dodal Fred.

Súvisiace články