logo F1online.sk

Bugatti, monopost F1 a päť cestných Ferrari? Aké autá vlastní Charles Leclerc?

Charles Leclerc
© Twitter/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Informácie, ktoré každého zaujímajú, ale dá sa k nim len veľmi ťažko dostať. Aj keď piloti Formuly 1 zarábajú veľa peňazí, nie je veľmi múdre sa zakaždým chváliť vlastným majetkom. Ako na vlastnej koži zistil aj Charles Leclerc, hodinky za 300-tisíc vám môžu zmiznúť v zlomku sekundy. Skúsme sa však predsa len pozrieť, čo vieme o zbierke automobilov monackého pretekára.

Takto pred rokom sme písali o ohromujúcej zbierke Fernanda Alonsa, ktorá zahŕňa stovky áut vrátane Formuly 1, vytrvalostných špeciálov, LaFerrari či Lamborghini Veneno. Španielsky pretekár sa čoskoro stane hrdým vlastníkom ďalšieho „svätého grálu“ Aston Martin Valkyrie. Jeho mladší kolega a nástupca vo Ferrari sa ešte nemôže pochváliť podobne úchvatnou kolekciou, ale treba povedať, že za svoju garáž sa taktiež nemusí hanbiť.

Pre úplnosť treba povedať, že nie všetky tieto informácie sa dajú oficiálne overiť a potvrdiť. Vychádzali sme z informácií portálu carhp.com a nedajú sa úplne overiť. Berte ich teda skôr ako zaujímavosť. Menovaný zdroj zhodnotil zbierku desiatich automobilov monackého pretekára na asi sedem miliónov dolárov. Musíme však dodať, že minimálne jednu „exkluzivitku“ menovaný portál do cenovky nezahrnul.

Ferrari SF90

Nepleťte si ho s cestným SF90 Stradale, ku ktorému sa dostaneme neskôr. Je to odpoveď na jednu z častých otázok. Nechávajú si piloti svoje monoposty Formuly 1? Niektorí áno. Charles Leclerc napríklad vo svojej zmluve mal, že dostane od Ferrari auto, s ktorým vyhral svoju prvú veľkú cenu. Stalo sa tak na Veľkej cene Belgicka v roku 2019, a tak má dnes Charles v garáži šasi skutočnej Formuly 1.

Bugatti Chiron

Túto informáciu potvrdzujú viaceré zdroje a ak je pravdivá, o Charlesovej zmluve s Ferrari vypovedá ešte niečo. Podľa všetkého nie je povinný vlastniť len autá, ktoré spadajú do koncernu Stellantis, keďže má v garáži nielen Bugatti, ale dokonca aj McLaren GT. Tento šialený stroj stál pilota Ferrari tri milióny dolárov, má 1500 koní a motor W16. Ak odrátame Formulu 1, ide jednoznačne o najdrahší kus v jeho garáži. A s maximálnou rýchlosťou 420 kilometrov za hodinu je aj jednoznačne najrýchlejší.

Ferrari SF90 Stradale

Teraz k SF90, ktoré smie na verejné cesty. Takisto ide o prvý cestný hybrid Ferrari (tým úplne prvým bola Formula 1). Ak odrátame nedávno odhalené a šialené SF90 XX Stradale, ide o najrýchlejšie Ferrari, aké si môžete kúpiť, teda ak máte viac ako pol milióna na auto. S výkonom 986 koní a maximálnou rýchlosťou 340 kilometrov za hodinu sa v niektorých hodnotách približuje Ferrari, s ktorým sa Leclerc preháňa po pretekárskych okruhoch – a za zlomok ceny!

To Charlesove sa vraj na prvý pohľad nelíši od „bežných“ SF90, je natreté vo Ferrari červenej a nie sú na ňom žiadne odkazy na jej slávneho vlastníka.

Ferrari 488 Pista

Pri pohľade na toto Ferrari by ste už z diaľky rozpoznali, že patrí pilotovi Formuly 1. Ide tiež o auto „na bežné použitie“, v ktorom bol Leclerc videný už veľakrát. Aj keď sám povedal, že po Monaku sa môžete preháňať len na skútri, prípadne na jeho starom Fiate 500 – bolo to jeho úplne prvé auto –, práve s 488 Pista bol videný asi najčastejšie. Monacká vlajka na matnej čiernej a číslo 16 vám našepkajú, že toto auto patrí zamestnancovi Ferrari, nie zákazníkovi.

Ferrari 812 Superfast

Čo by to bola za zbierka Ferrari, keby v nej chýbal motor V12? Nech to bude znieť akokoľvek zvláštne, toto bolo zrejme prvé auto so vzpínajúcim sa koníkom na kapote vo vlastníctve Charlesa Leclerca. Ba čo viac, podľa niektorých správ vlastní Monačan aj vylepšené 812 Competizione s rovnakým dizajnom ako jeho 488 Pista. Sám Charles však poprel, že by patrilo jemu.

Ďalšie autá v zbierke Charlesa Leclerca podľa carhp.com:

  • Rolls-Royce Wraith,
  • Ferrari GTC4 Lusso,
  • Ferrari Portofino M,
  • McLaren GT,
  • Land Rover Discovery,
  • Sport Jaguar XF.

Súvisiace články