logo F1online.sk

Koľko áut vlastní Fernando Alonso? Podľa niektorých až cez 300

Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2022

Čo všetko vlastnia piloti Formuly 1 a aký majú majetok? Na podobné otázky nie je ľahké odpovedať. S takými vecami sa totiž neslobodno chváliť a očividne si to uvedomuje aj taký Fernando Alonso. Niektoré zdroje však tvrdia, že jeho zbierka vozidiel je priam ohromujúca.

Lewis Hamilton, Max Verstappen, Sebastian Vettel či Fernando Alonso nemajú spoločný len status majstrov sveta, ale aj záľubu v zbieraní exkluzívnych vozidiel. Keby by ste sa však snažili dopátrať, čo všetko majú títo páni v garážach, tak by ste sa poriadne zapotili. Veľkou neznámou je aj sám Alonso, ktorý si podľa všetkého dáva pri vyjednávaní o akejkoľvek zmluve dobrý pozor, aby si okrem spočítania každej nuly v kolónke „honorár“ zaistil aj klauzulu, podľa ktorej po sezóne pribudne do jeho zbierky nejaké to auto.

Pátranie po kompletnom zozname Alonsovho vozového parku začína v jeho rodnej Astúrii. Tam sa totiž nachádza Fernando Alonso Sports Complex alebo ak chcete Museo y Circuito Fernando Alonso, ktorého zbierku tvorí až 1500 vozidiel, z ktorých vraj až 300 patrí osobne Fernandovi.

Okrem áut, monopostov, motokár a ďalších exponátov tu nájdete aj motokárový okruh či golfové ihrisko. Späť však k číslu 300 a zbierke nazhromaždenej neďaleko astúrskej Llanery.

Podľa portálu Hot Cars disponuje Alonso imaním približne štvrť miliardy dolárov. Ten istý zdroj hovorí aj o jeho zbierke 300 vozidiel, ktorej súčasťou sú také umelecké skvosty, že vážne pochybujeme, či reportéri tohto portálu započítali aj hodnotu každého jedného vozidla.

Čo sa však nachádza v zbierke múzea v Astúrii? Sú tu napríklad oba Fernandove majstrovské Renaulty, teda R25 z roku 2005 a R26 z roku 2006. Nachádza sa tu aj jeho majstrovská Toyota TS050 Hybrid, s ktorou vyhral 24 hodín Le Mans v roku 2018 či Dallara DW12, s ktorou sa v roku 2017 pokúšal uspieť na Indy 500 vo farbách tímu Andretti Autosport.

Dá sa predpokladať, že tieto vozidlá sa do expozície dostali vďaka ich vlastníkovi, ktorým má byť skutočne Alonso osobne. Nachádzajú sa tu totiž všetky monoposty, s ktorými Alonso vo Formule 1 pretekal, čo istotne nebude náhoda. Nechýbajú tu Ferrari, s ktorými sa pokúšal poraziť Red Bull, či McLareny z neslávne známej „GP2 engine“ éry.

Vieme aj o niektorých cestných vozidlách, ktoré Fernando preukázateľne vlastní a patria medzi nesmierne vzácne kúsky. Nemáme dôkaz o tom, že by bol vlastníkom kompletnej „svätej trojice“, teda McLarenu P1, LaFerrari a Porsche 918 Spyder, avšak prvé dve menované vozidlá takmer istotne vlastní.

Ostatne, LaFerrari podľa vlastných slov pomáhal sám vyvíjať a v tomto roku sa na internete objavila správa, že v čase Veľkej ceny Monaka svoju krásku popreháňal. Jeho LaFerrari je však v niečom predsa len iné. Toto je natreté v matnej čiernej a na celom svete existujú len tri kusy. Jedno má patriť Alonsovi a jeho cena sa odhaduje minimálne na päť miliónov dolárov.

Okrem toho má mať vo svojej garáží aj niektoré „obyčajnejšie“ Ferrari, napríklad 458 Italia, Californiu, FF, 599 GTB Fernando Alonso Edition (jeden zo 40 existujúcich kusov) či Maserati GranCabrio od spriatelenej talianskej automobilky.

Vďaka svojmu pôsobeniu v McLarene má v zbierke aj legendárnu „péjednotku“. Okrem tej sa mu dostali do garáže tiež Mercedes SLR McLaren 722 Edition, McLaren 650S Spider, čo však nie sú jediné darčeky od jeho predchádzajúcich zamestnávateľov.

Spojenie Renault-Nissan mu zrejme do garáže privialo Godzilla Nissan GT-R; pôvod Alpine A110 S z limitovanej edície vám bude tiež zrejmý; rovnako tak odkiaľ zobral napríklad Toyotu Supru.

Alonsa pritom nemusí mrzieť ani to, ak mu v zbierke náhodou chýba Porsche 918, keďže má byť hrdým vlastníkom ohromujúceho Lamborghini Veneno. Sám raz dostal otázku, ktoré je jeho obľúbené cestné auto. „Povedal by som, že Ferrari LaFerrari a Lamborghini Veneno, to sú asi dve najúžasnejšie autá, aké som kedy videl, avšak nie sú vhodné na každodenné užívanie,“ povedal s úsmevom „El Nano“.

Nuž, radi by sme vedeli aj to, aké „služobné auto“ si vyrokoval od Aston Martinu. Vieme napríklad, že v minulosti dostal Renault Megane R.S. či Hondu Civic Type R.