logo F1online.sk

Oficiálne! Podmienky na využitie práva na preskúmanie sa sprísnili

Po štarte VC Kataru 2023: Max Verstappen, Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2023

Obdobie medzi sezónami nie je len obdobím Vianoc či dovoleniek, ale tiež dobou vydávania nových pravidiel. Medzinárodná automobilová federácia v týchto dňoch zverejňuje nové športové pravidlá a médiá si v nich už všímajú zaujímavé novinky. Jednou je obmedzenie využitia práva na preskúmanie.

Tento opravný prostriedok sa v ostatných rokoch stal mimoriadne populárnym. Na rozdiel od oficiálneho protestu ho bolo možné podať až do štrnástich dní po skončení pretekov a existovala šanca, že sa vám prostredníctvom práva na preskúmanie podarí zvrátiť výsledky veľkej ceny. V tomto roku to skúšali hneď štyri tímy – Aston Martin po Saudskej Arábii, Ferrari po Austrálii, McLaren po Rakúsku a Haas po Austine.

Ani jeden z nich neuspel. Hlavným dôvodom je asi skutočnosť, že využitie práva na preskúmanie podmieňujú pravidlá predložením nových a závažných dôkazov, ktoré doteraz neboli známe. Problém bol zakaždým v tom, že o závažnosti a novosti týchto skutočností rozhodovala sama FIA, ktorá robí sudcu sama sebe, takže asi neprekvapí, že ani jeden z týchto protestov neuspel.

Médiá pred skončením sezóny avizovali, že podmienky pre podanie práva na preskúmanie sa pred štartom nového ročníka sprísnia. A stalo sa. Nový Medzinárodný športový kódex uvádza, že lehota na podanie tohto opravného prostriedku sa skráti zo štrnástich dní na 96 hodín, pričom komisári môžu túto dobu predĺžiť maximálne o 24 hodín, ak ju nebolo možné dodržať.

Po novom tiež bude podanie práva na preskúmanie spoplatnené a ak so svojím podaním neuspejete, peniaze zostanú FIA. Okrem toho môže tento opravný prostriedok využiť aj samotná Medzinárodná automobilová federácia, kým doteraz na to mal právo len generálny sekretár FIA pre šport.

V samostatných zmenách v súdnom a disciplinárnom poriadku FIA bol upravený aj postup pri odvolaniach. Súťažiaci teraz môžu podať oznámenie o úmysle podať odvolanie bezprostredne po podujatí a potom majú 96 hodín na to, aby sa rozhodli, či budú pokračovať alebo nie. Aj keď sa nakoniec rozhodnete odvolanie nepodať, po novom nemáte nárok na vrátenie poplatku vo výške šesťtisíc eur.

Súvisiace články