logo F1online.sk

FIA chce kontrolovať tímy bez predchádzajúceho ohlásenia

Štartový rošt VC USA 2023, monoposty
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 12. 2023

Pravidlá sú vo Formule 1 ohromne zložitý mechanizmus. Medzinárodná automobilová federácia čelí pri kontrole ich dodržiavania nemalej výzve. Aj preto by rada mala vo svojich rukách väčšie právomoci. Podľa šéfa FIA pre záležitosti monopostov Nikolasa Tombazisa by sa v budúcnosti mohli kontroly v továrňach tímov vykonávať bez predchádzajúceho ohlásenia.

Kontrolóri Medzinárodnej automobilovej federácie prakticky nemajú šancu pristihnúť niekoho pri čine. FIA už teraz kontroluje, koľko času trávia tímy na CFD a vo veternom tuneli, koľko informácií spolu zdieľajú zákaznícke a továrenské stajne a ak chcú tímy v podmienkach rozpočtových stropov získavať veci z tretích strán, potrebujú zakaždým povolenie kontrolórov. Takto sa má zabezpečiť, že nikto nebude vyvíjať mimo rozpočtového stropu.

V snahe zabezpečiť, aby tímy dodržiavali predpisy, má FIA už dlho právo navštevovať továrne a kontrolovať ich. Tieto „domové prehliadky“ sa však musia vykonávať po predchádzajúcom ohlásení. Federácia si však uvedomuje, že keď chce niekoho pristihnúť pri obchádzaní predpisov, musí dvere vyraziť, nie na ne slušne klopať.

„Chceme vykonávať návštevy v podstate bez predchádzajúceho ohlásenia,“ povedal médiám Nikolas Tombazis. „Nemyslíme si, že by sme mali len tak vstúpiť do továrne a robiť si tam, čo chceme. Podľa nás by však mal existovať proces, v rámci ktorého by sme mohli jednoducho zavolať tímu, oni pošlú niekoho, aby vyzdvihol našich ľudí pred bránou a kontrolóri by im mohli povedať: ‚Chceme sa ísť pozrieť do veterného tunela.‘“

Podľa Tombazisa by sa nemalo stávať, aby bola FIA nútená na čokoľvek čakať. „Za desať alebo pätnásť minút sa tam chceme dostať. Podľa nás by to malo ísť okamžite, aby sme nemuseli čakať pri bráne ďalšiu hodinu alebo niečo podobné,“ vyhlásil grécky inžinier.

FIA nedávno rozšírila počet pracovníkov, ktorých má k dispozícii na pomoc s takouto prácou v továrni. Podľa názoru jej najdôležitejších ľudí je teraz federácia dostatočne vybavená, aby boli jej kontroly omnoho častejšie. „Už dlhší čas sme sa usilovali rozšíriť tím továrenských inšpektorov, ale mali sme trochu nedostatok personálu. Nedávno sme však dosiahli počet, o ktorý sme sa usilovali. To nám v súčasnosti umožňuje navštevovať tímy každé dva alebo tri týždne,“ prehlásil Tombazis.

Súvisiace články