logo F1online.sk

Spojenie Vettela s Mercedesom nebude robiť dobrotu, myslí si Heidfeld

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2020

Ak by mal Nick Heidfeld svojmu krajanovi Sebastianovi Vettelovi niečo odporučiť, tak by mu podľa svojich slov povedal, aby to v Mercedese neskúšal. Namiesto toho by preňho bolo lepšie, keby pomohol rozbehnúť tím Racing Point — ak ešte nie je pripravený na odchod z Formuly 1.

Divadlo desaťročia. Aj tak by sa dala nazvať budúca sezóna v Mercedese, ak by sa predsa len v jednej garáži stretli Lewis Hamilton a Sebastian Vettel. Mnohé známe osobnosti, vrátane Bernieho Ecclestona, k tomu strieborné šípy otvorene vyzývajú, no iné zas upozorňujú, že s dvoma kohútmi to nedopadne dobre.

Nick Heidfeld sa pripojil k druhej skupine. “Žiaľ, vnímam to ako veľmi nerealistické,” vyjadril sa pre nemeckú verziu televízie Sky Sports. “Zaujímavé je, že Toto Wolff povedal, že v prvom rade sa pozerá na výkony a meno pilota nehrá v tíme žiadnu úlohu. V tomto smere možno Vettela, prirodzene, vychváliť do nebies.”

Problémom by mohlo byť, že Vettel by sa v porovnaní s Valtterim Bottasom ukázal ako príliš rýchly, a navyše by si nenechal skákať po hlave. Preto Totovi Wolffovi v prvom rade záleží na výkonoch; musia strategicky zapadať do plánov Mercedesu, no a v nich je z jazdeckej dvojice zapísaný na prvom mieste Hamilton.

“Ak niekto zhora povie ‘marketing je teraz dôležitý, potrebujeme nemeckého jazdca’, tak vám rýchlo zíde na um, že to predsa nemôže fungovať,” pokračuje Heidfeld. “Z môjho pohľadu to nie je kvôli tomu, že by sa Vettel k Mercedesu nehodil, ale preto, že si neviem predstaviť Hamiltona a Vettela v jednom tíme. A asi by to nikto nechcel.”

Vo Vettelovom záujme to nie je z jednoduchého dôvodu: “Šiel by do tímu, o ktorom vie, že v ňom je Hamilton vyslovene jasná tímová jednotka, navyše na vrchole svojej kariéry.” No a “zmysel to nedáva ani z Hamiltonovho pohľadu”, keďže on už jednou rukou čiaha na sedem titulov Michaela Schumachera, či dokonca ich prekonanie. “Nemyslím si, že by sa to páčilo čo i len tomu Mercedesu. Do tímu by to prinieslo viac nepohody. Nevidím to reálne, ale vo Formule 1 sa už stalo hocičo, nuž vyčkajme.”

Podľa Heidfelda takýto prestup nie je záujme nikoho — až na to marketingové oddelenie. Aj preto vníma reálne, že “Vettel skončí”. “Aj keď som s ním teraz nehovoril, celkom dobre si viem predstaviť, že stále nevie, kam bude smerovať jeho ďalší krok.”

“Helmut Marko tvrdí, že sa s ním rozprával a podľa mňa najzaujímavejšie, čo povedal, bolo — ako by ste asi uhádli aj sami —, že Vettel chce pokračovať, len ak sa dostane do top tímu,” prezrádza. “To by bol, samozrejme, Mercedes.”

Ale je tu ešte jedna možnosť: “Z môjho pohľadu by bol celkom zaujímavou voľbou Racing Point. Áno, ešte nejde o žiaden víťazný tím, ale o rok sa z nich stane Aston Martin, továrenská stajňa s pomerne veľkou podporou zo strany Mercedesu. Spojenie s Mercedesom je už teraz veľmi pevné.”

“A hoci to bolo opakovane dementované, nedá sa vylúčiť ani to, že Mercedes o rok či o dva skončí, ak sa zmenia pravidlá. A potom by sa taký tím razom mohol ocitnúť na čele. Neviem však, či to bude Sebastianovi stačiť. Ja by som to rozhodne vnímal ako príležitosť,” dodal.