logo F1online.sk

Heidfeld: Pre Albona je kľúčové, aby ho Red Bull podporil

Alex Albon
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2020

Christian Horner a Helmut Marko sa až prekvapivo pozitívne vyjadrujú na adresu Alexa Albona, ktorý rozhodne nemá za sebou najvydarenejšiu sezónu. Podľa Nica Heidfelda robia presne to, čo Alex Albon potrebuje. Mimoriadne dôležité je, aby v tom neprestávali.

Na Alexa Albona je vyvíjaný ohromný tlak, ktorý mu určite nepomáha sa uvoľniť a pokúsiť sa podať svoj maximálny výkon. Avšak, vďaka tomu, že má stále podporu zo strany svojho tímu, sa môže spoľahnúť aspoň na to, že ešte má čas. Podľa Helmuta Marka sa Red Bull nebude baviť o Albonovom vyhadzove, pokiaľ sa bude rodák z Londýna stále zlepšovať.

Nick Heidfeld tuší, že Alex Albon má v Red Bulle “mimoriadnu podporu od thajského majiteľa”. Tým je thajská rodina, ktorá vlastní 51 percent spoločnosti. Dietrich Mateschitz je tak v menšine.

“Jeho sebavedomie je momentálne veľmi poškodené,” tvrdí Heidfeld v rozhovore pre nemeckú Sky Sports o Alexovi Albonovi. “Preto je psychická podpora teraz preňho extrémne dôležitá.”

Heidfeld sa domnieva, že Albonovi teraz pomáha i fakt, že Mercedes je tak ďaleko vpredu. Red Bull nemôže pomýšľať na zisk konštruktérskeho titulu, veď Mercedes pozbieral 84 percent z celkového objemu bodov, ktoré doteraz mohol získať. Nebyť Bottasovho defektu v Silverstone a tento ukazovateľ by presiahol 90 percent.

Keby bol Red Bull vážnym adeptom na titul, bolo by vraj “nepredstaviteľné”, aby aj naďalej podporoval Albona, ak by pokračoval v takých výkonoch, aké podával v doterajšom priebehu roka. “V tom prípade by to bola veľká a rozhodujúca nevýhoda, keby sa Albon do tých súbojov nezapájal. Tím by prichádzal o dôležité strategické príležitosti,” vysvetľuje Heidfeld.

Bývalý nemecký pretekár F1 však uznáva, že ani Pierre Gasly v Red Bulle zrovna nezažiaril. “Teraz si to odnáša Alex Albon. S autom si veľmi nerozumie, no to bolo, samozrejme, vyvíjané pre Verstappena a Verstappenom. Ale stále sa ťažko vysvetľuje tá veľká strata.”

V každom prípade podľa Heidfelda treba uznať jedno: tohtoročná nadvláda Mercedesu je vizitkou šikovnosti inžinierov z Brixworthu a Brackley, nie neschopnosti Red Bullu či jeho jazdcov.

“Každý rok prichádzajú s inováciami. Posúvajú hranice toho, čo je technicky možné. Každú jednu sezónu sa motivujú odznova a ukazujú, že oni sú jasnými jednotkami. Učia sa zo svojich chýb. To sú ich veľké prednosti,” dodal Heidfeld.

Súvisiace články