logo F1online.sk

Heidfeld: Kimi vyzeral lenivo, ale lenivý rozhodne nebol. Ako nováčik trénoval do odpadnutia

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 1. 2024

Kimi Räikkönen má povesť ťažkého flegmatika, ktorého nikdy nič nerozruší. Nick Heidfeld však tvrdí, že je to Fínova zásterka. „Iceman“ údajne vôbec nie je taký chladný, ako na sebe dáva znať. Nemec sa o tom presvedčil už v rok 2001, keď bol Kimiho tímovým kolegom.

Majster sveta z roku 2007 je známy ako niekto, koho len tak z miery niečo nevyvedie – veď na Veľkej cene Monaka 2006 po vypadnutí zamieril na jednu z jácht zakotvených v prístave a nemožno opomenúť ani Malajziu 2009, kedy si v najväčšom lejaku doprial studený nanuk.

Pokojné vystupovanie a navonok nezáujem je však jedna vec a vnútorné prežívanie vec druhá. Nick Heidfeld tvrdí, že aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, Räikkönen je usilovný pracant, ktorý veci na ľahkú váhu ani v najmenšom neberie.

„Ani Kimimu neboli veci ukradnuté,“ vyslovil sa na adresu Fína Heidfeld pre Formel1.de. „Pokiaľ vám na veciach nezáleží, majstrom sveta sa nikdy nestanete – a platí to aj v prípade Kimiho Räikkönena.“

„Pred rokmi sme boli na sústredení v Thajsku v úmornej horúčave a Kimi trénoval až do momentu, kým neodpadol. A v prípade, že na trati nepodal dobrý výkon, spravil chybu alebo bol pomalší ako ja, rozhodne nepôsobil flegmatickým dojmom. Možno to tak niekedy zvonku vyzerá, ale nie je to tak.“

Heidfeld, ktorý bol pre rok 2002 predbežne dohodnutý s McLarenom, si už v tretích vzájomných pretekoch po boku Räikkönena začal uvedomovať, že je mladík nesmierne rýchly.

„Poniektoré víkendy si s autom rozumiete nadmieru dobre, nájdete perfektné nastavenie a zajazdíte skutočne dobré kolo. Jedným z takýchto víkendov bol víkend na Interlagose. Po tom, čo som zajazdil pár naozaj dobrých kôl som sa pozrel do spätného zrkadla a uvidel Kimiho,“ poznamenal držiteľ trinástich pódiových umiestnení.

„Nechcem znieť arogantne, ale keďže bol nováčik a ja som v aute, ktoré mi vyhovovalo urobil práve naozaj niekoľko dobrých kôl, pomyslel som si: ´Páni, má na to!´ A tak to bolo po zvyšok sezóny.“

Z Heidfeldovho prestupu do McLarenu napokon nič nebolo. Nemcovi totiž sedačku v tíme z Wokingu ukradol mladší tímový kolega a rodákovi z Mönchengladbachu  tak nezostalo nič iné, ako zotrvať v podpriemernom Sauberi. Ten však s odstupom času športovo priznal, že Kimi bol pre britský tím lepšou voľbou. „Kimi sa stal majstrom sveta. Síce nie v McLarene, ale zjavne nebolo zlé rozhodnutie staviť na Kimiho,“ pripustil Heidfeld.

Súvisiace články