logo F1online.sk

Podľa Heidfelda musí byť Vettel v Aston Martine veľmi opatrný

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 10. 2020

Sebastiana Vettela čaká v zime prechod z Ferrari do Aston Martinu. V poslednom roku nemal nemecký šampión práve na ružiach ustlané a podobné to môže byť aj v novom tíme. O lojalite budúceho zamestnávateľa k Vettelovi už stihol zapochybovať jeho priateľ Helmut Marko, teraz sa pridal i bývalý pretekár Nick Heidfeld.

Ten varuje Sebastiana pred internou politikou v stajni zo Silverstone. Tá sa neštítila „odstrihnúť“ Sergia Péreza od aktuálnych informácií o vývoji a Mexičan musel na vylepšený monopost čakať o dve podujatia dlhšie, než jeho tímový kolega. Hoci sú podobné spôsoby vo Formule 1 úplne bežné, Vettel sa s podobnou situáciou vo Ferrari vysporiadať nedokázal. Jazdiť po boku syna majiteľa tímu tak môže byť pre psychiku štvornásobného šampióna zaťažkávajúcou skúškou.

„Konštelácia v Aston Martine je pre Sebastiana veľmi problematická. Ak je vašim tímovým kolegom syn majiteľa, musíte byť veľmi opatrný. Je veľmi pravdepodobné, že syn bude majiteľmi protežovaný,“ napísal bývalý pilot Nick Heidfeld vo svojom stĺpčeku pre Sky Deutschland.

„Pérez sa už posťažoval, že od tímu nedostal aktualizovaný balík, pokým nebudú k dispozícii náhradné diely pre Lanca. Som si istý, že Sebastian proti niečomu takému prijal nevyhnutné opatrenia a má v zmluve klauzulu, ktorá mu garantuje prinajmenšom rovnaké zaobchádzanie. Čokoľvek iné by pre mňa bolo prekvapením. Sebastian nebude taký naivný,“ hovorí Heidfeld.

„Quick Nick“ sa tiež rozpovedal o jazdeckej situácii v Red Bulle, kde majú od odchodu Daniela Ricciarda vrásky na čele. Ani Alex Albon totiž zrejme nie je mužom, ktorého tento tím hľadá. A keďže Helmut Marko nemá v akadémii ďalšieho žolíka, mohol by sa porozhliadať na jazdeckom trhu, ktorý v tomto roku ponúka dve spoľahlivé mená, Nica Hülkenberga a Sergia Péreza.

„Je pre mňa pozoruhodné, aký otvorený je odrazu Helmut Marko pokiaľ ide o jazdecké zloženie Red Bullu v budúcom roku. Konkrétne pomenoval Péreza a Hülkenberga ako dvoch možných kandidátov v prípade, že Alex Albon nezačne podávať konzistentné výkony.“

„Úprimne, ak sa pozriete na fakty a časy na kolo, je očividné, že Albon sa prepadáva stále hlbšie. Top tím ako Red Bull si niečo také z dlhodobého hľadiska nemôže dovoliť,“ myslí si Heidfeld. „Nico Hülkenberg by bol tým správnym mužom. Red Bull nehľadá nikoho, kto dokáže Verstappena poraziť. Pérez alebo Hülkenberg by boli čistou dvojkou, ktorá podáva konzistentné výkony.“

„Mám v Nica stopercentnú dôveru. Samozrejme, potešilo by ma, keby sa dokázal postaviť Maxovi, no zároveň si myslím, že na tomto svete nie je veľa ľudí, ktorí by to dokázali.“

„Nico môže naplniť očakávania na sto percent. V niektorých iných tímoch by bol jasnou jednotkou, v Red Bulle však môže byť perfektnou dvojkou,“ uzavrel Heidfeld.