logo F1online.sk

Heidfeld: Ferrari by mal viesť niekto úplne cudzí

Mattia Binotto a Lauren Mekies
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala8. 9. 2020

Louis Camilleri aj John Elkann sa v uplynulých dňoch vyjadrili jednoznačne: Mattia Binotto má plnú podporu vyššieho vedenia Ferrari. Veria totiž, že stabilita pomôže tímu pozviechať sa a ráznym krokom vykročiť v ústrety svetlejším zajtrajškom. Nick Heidfeld ale upozorňuje, že rozmýšľať nad zastabilizovaním tímu nemá zmysel vtedy, keď na palube nie sú tí správni ľudia.

O kompetenciách Mattiu Binotta ako šéfa tímu je plno pochybností. Pod intenzívnu paľbu sa dostal predovšetkým po žalostných výsledkoch na VC Belgicka a následne aj po domácej VC Talianska, ktorú Sebastian Vettel a Charles Leclerc ani nedokončili.

Nedá sa pritom očakávať, že by mal byť ročník 2021 oveľa veselší; vývoj je viac-menej zmrazený. V januári sa naplno začnú prípravy na sezónu 2022 (tímy zatiaľ nemajú povolené vyvíjať tieto monoposty), a tak promptná výmena na pozícii šéfa tímu by z dlhodobého hľadiska nemusela uškodiť.

“Koľko času by ste teraz dali šéfovi tímu Mattiovi Binottovi?” pýta sa vo svojom stĺpčeku pre Sky Nick Heidfeld. “Je dosť možné, že sa mu toto celé podarí obrátiť a v priebehu najbližšieho jedného, dvoch alebo troch rokov odvedie skvelú prácu. Ale máte vo Formule 1 toľko času? Je trochu pochybné dávať všetky tie negatíva na jeho tričko, ale momentálne je on vo vedení.”

Camilleri vo svojom minulotýždňovom rozhovore uviedol, že Ferrari chýbala v posledných rokoch stabilita. Prievan, ktorý spôsobili neustále vyhadzovy vrcholových predstaviteľov tímu, chce Camilleri zastaviť.

Keď sa pozrieme len na pozíciu šéfa tímu, tak zbadáme, že kým na čele Red Bullu je už od jeho zrodu Christian Horner a celú hybridnú éru vedie Mercedes Toto Wolff, vo Ferrari sa menovka na šéfovej kancelárii zmenila v roku 2014 hneď dvakrát — Domenicaliho nahradil Mattiacci, a jeho po sezóne Arrivabene — a po ročníku 2018 zas. Nuž a veľmi podobne to vyzeralo aj na technických pozíciách.

“Nedávno som hovoril, že v minulosti Ferrari vymieňalo ľudí príliš rýchlo, a to hlavne v porovnaní s Mercedesom, ktorý je už celé roky extrémne stabilný. Na druhej strane ale musíte mať aj tých správnych ľudí,” podotýka Heidfeld. “Určite sa situácia nezlepší, keď si poviete, že budete držať s týmito ľuďmi, ak si myslíte, že nie sú tí praví. Vyzerá byť jasné, že momentálne nie sú správni ľudia na všetkých pozíciách vo Ferrari.”

Koho by si tam vedel predstaviť Heidfeld? “Bez toho, aby som mal na mysli nejaké konkrétne mená, zastávam názor, že by tam mal prísť niekto zvonku. Niekto, kto nemá s Ferrari vôbec nič. Niekto, kto nie je vnútorne nijako zaťažený v zmysle svojej minulosti či nejakých politických pletiek.”

“Samozrejme, že by si to vyžiadalo nejaký čas, kým by sa veci vrátili do správnych koľají,” uvedomuje si 43-ročný Nemec. A aj nový šéf by potreboval čas na aklimatizovanie sa. V tomto smere by pomohlo, keby už mal podobné skúsenosti. “V ideálnom prípade by to bol nejaký šéf z iného tímu Formuly 1 — niekto, kto vie, čo je dôležité. Potreboval by však plnú podporu, a to od úplného vrchu, a tiež plnú moc prijímať rozhodnutia. Bolo by treba jasne a objektívne určiť, čo treba zmeniť.”