logo F1online.sk

Už nie sme juniorský tím Red Bullu, hovorí Ricciardo

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 12. 2023

Už čoskoro bývalý šéf AlphaTauri Franz Tost v jednom zo svojich posledných rozhovorov ako šéf stajne zaspomínal, aké úlohy mu zveril Dietrich Mateschitz pri vymenovaní do funkcie bossa vtedajšieho Toro Rosso. Stajňa z Faenzy, ktorú kúpil Red Bull ešte ako Minardi, mala predovšetkým a hlavne pripravovať mladých pilotov a premieňať ich na víťazný materiál. V priebehu rokov sa však rola Toro Rosso a neskôr AlphaTauri postupne menila.

Aj Christian Horner minulý rok prehlásil, že menší z dvojice tímov vo vlastníctve Red Bullu už nemožno považovať za „juniorský“, ako tomu bolo po dlhé roky. Angličan dokonca prišiel s termínom „sesterský“, aby tak lepšie vyjadril rolu, ktorú po novom plnilo AlphaTauri. Tohtoročné udalosti to potvrdzujú a zároveň podčiarkujú skutočnosť, že v Salzburgu a Milton Keynes sa na svojich kolegov začali pozerať inak.

V súčasnosti siahajú úlohy talianskej stajne (ak ju tak ešte môžeme nazvať) omnoho hlbšie. V tomto roku sa tam vrátil 34-ročný Daniel Ricciardo, takže očividne nejde o vyložene „juniorský“ tím. Okrem toho sa upevnili synergie medzi Red Bullom a jeho „sestrou“. Po novom sa technické oddelenie presídli do novej budovy v Milton Keynes, oba tímy pracujú v spoločnom veternom tuneli a AlphaTauri začne odoberať od Red Bullu všetky diely, ktoré jej pravidlá umožňujú.

Tieto skutočnosti potvrdil aj pilot stajne Daniel Ricciardo, ktorý spolu s tímovým kolegom Júkim Cunodom tvorí najskúsenejšiu jazdeckú dvojicu v dejinách stajne. „Mám pocit, že ideme správnym smerom. Úprimne povedané si myslím, že tím koná alebo urobí, čo mu navrhnem, aby všetko lepšie fungovalo,“ hovorí austrálsky pretekár.

„Momentálne teda môžem žiadať oveľa viac. Nemôžem sa správať povýšenecky, ale hlavy ľudí v tíme sú na správnom mieste, na ktorom sme sa všetci spoločne stretli a pozeráme sa dopredu. Podľa mňa si vážia moje skúsenosti, čo je naozaj dôležité smerom do budúcna. Okrem toho sú veľmi motivovaní,“ pokračoval Daniel.

„Mám pocit, že toto už nie je juniorský tím. S množstvom našich plánov do nového roka to dúfam dokážeme potvrdiť aj na trati a získať viac bodov, podobne ako v posledných niekoľkých pretekoch tejto sezóny,“ dodal Ricciardo, ktorý ako jeden z mála nemal radosť, že sezóna 2023 skončila. Podľa vlastných slov sa cítil nabitý energiou a odhodlaný ďalej stavať na pokrokoch, ktoré jeho tím dosiahol v jesennej časti roka.

V tíme v súčasnosti vládne odhodlanie a bojový duch. S novým menom, identitou, sponzormi, továrňou a podporou Red Bullu môže „sesterská“ stajňa dokonalo stavať na svojich nedávnych úspechoch. Jedným z dôležitých prvkov pri získavaní nových sponzorov pritom podľa slov generálneho riaditeľa Petra Bayera bola aj osobnosť a značka Daniela Ricciarda, ktorý sa vraj s novou identitou dokáže dokonale stotožniť.

„Je to skutočne vzrušujúce. V tíme prebieha tak trochu prestavba, čo je niečo podobné, ako v súčasnosti zažívam ja, keďže túto fázu kariéry som už svojím spôsobom absolvoval. Všetci sme teda tak trochu na podobnej ceste,“ povedal Ricciardo.

„Povedal by som, že v tomto tíme je naozaj množstvo sebadôvery. Aj Júki sa v tomto roku posunul na ďalšiu úroveň a ukázal, čo dokáže. Vo mne má tím obrovskú dôveru a stále ma tu vnímajú ako jazdca z čias môjho pôsobenia v Red Bulle, nie ako pilota z obdobia v McLarene,“ dodal Daniel.

Súvisiace články