logo F1online.sk

Kauza Wolffgate končí: FIA momentálne nevyšetruje žiadny únik dôverných informácií

Vlajka FIA, ilustračné
© DPPI/Sauber Media Hub
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2023

Ako FIA bezprecedentne spojila celý padok Formuly 1. V tomto príbehu vystupuje v hlavných úlohách jedna novinárska kačica, jedno neopatrní stanovisko FIA a nevídané spojenie všetkých tímov s identickým verejným vyhlásením. Teraz môžeme definitívne potvrdiť, že celá kauza skončila a zanechala ďalšiu pachuť horkosti za počínaním Medzinárodnej automobilovej federácie.

Riadiaci orgán v utorok oznámil, že jeho Oddelenie pre dodržiavanie pravidiel si je vedomé a zaoberá sa možným únikom dôverných informácií. Sprvu sa nezdalo, že by išlo o niečo veľké, keďže so správou neprišli tie najrenomovanejšie zdroje, ale keď FIA po niekoľkých hodinách reagovala takto, spustila doslova lavínu.

Obratom sa voči obvineniam ohradila Susie Wolffová, ktorá sa mala ako šéfka dievčenskej série F1 Academy a zamestnankyňa FOM podeliť o dôverné informácie so svojím manželom. Špekulácie okamžite poprel aj Mercedes. Pomyselným posledným klincom do rakvy FIA sa však stala, ako to nazval portál Motorsport.com, „koordinovaná a takmer bezprecedentná demonštrácia jednoty v padoku“, keď ostatných deväť tímov vydalo identické vyhlásenie.

„Môžeme potvrdiť, že sme FIA nepodali žiadnu sťažnosť týkajúcu sa obvinenia z prenášania informácií dôverného charakteru medzi šéfom tímu F1 a členom FOM. Radi a hrdo podporujeme F1 Academy a jej výkonnú riaditeľku (Susie Wolffovú, pozn. red.), a to prostredníctvom nášho záväzku, ktorým je od budúceho roka sponzorovanie jednej z účastníčok súťaže, ktorá bude pretekať v našich farbách,“ uviedli svorne tímy.

V tomto okamihu už bolo absolútne jednoznačné, že FIA svojou neopatrnou komunikáciou opäť šliapla do osieho hniezda. Žiadny z tímov sa nesťažoval, tak čo presne mala federácia prešetrovať? Nuž, tlačové stanovisko bolo nevyhnutné a prišlo vo štvrtok, ale neobsahovalo žiadne ospravedlnenie ani vysvetlenie. FIA vraj už nič neprešetruje, a to je vlastne všetko, čo chce k celej veci povedať.

„Po preskúmaní Kódexu správania FOM, Pravidiel pre oblasť konfliktov záujmov F1 a po potvrdení, že sú zavedené vhodné opatrenia na zmiernenie akýchkoľvek potenciálnych konfliktov, je FIA presvedčená, že systém riadenia dodržiavania predpisov FOM je dostatočne spoľahlivý na to, aby zabránil akémukoľvek neoprávnenému zverejneniu dôverných informácií,“ stojí v očividne starostlivo pripravenom stanovisku Medzinárodnej automobilovej federácie.

„FIA môže potvrdiť, že neprebieha žiadne vyšetrovanie etického alebo disciplinárneho charakteru, ktoré by sa týkalo akejkoľvek osoby. FIA ako regulačný orgán má povinnosť zachovať integritu globálneho motoristického športu a opätovne potvrdzuje svoj záväzok k integrite a spravodlivosti,“ dodala federácia.

Súvisiace články