logo F1online.sk

Ricciardo uvažoval o konci kariéry, teraz je „znovuzrodený“ a „plný energie“

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár5. 12. 2023

„Všetko zlé sa na dobré obráti“. Týmto príslovím sa v poslednom období bezpochyby riadil aj Daniel Ricciardo. Austrálčanovi sa totiž v menilo v rukách na popol takmer všetko, na čo siahol. Najprv bol vyhodený z McLarenu pre neuspokojivé výsledky. O pár mesiacov neskôr ho síce angažovalo AlphaTauri, no prešlo len pár týždňov a pre zlomeninu ruky sa porúčal z F1 opäť. Napokon však prekonal aj v poradí druhú prekážku. Po návrate na štartový rošt preto srší optimizmom a pôsobenie v najvyššej motoristickej súťaži si užíva plnými dúškami.

Ricciardo si nepodareným angažmánom v McLarene pošramotil dovtedy mimoriadne solídne renomé. Nebolo preto žiadnym prekvapením, že po vyhadzove z Wokingu zostal na istý čas bez práce. Napokon sa nad 34-ročným matadorom zľutovali v Red Bulle a poskytli mu sedačku v AlphaTauri.

Austrálčan tak mal po mesiacoch opäť dôvod na radosť –  no nie nadlho. Hneď vo svojom treťom vystúpení v nových farbách si totiž privodil zlomeninu záprstnej kostičky na ľavej ruke, pre ktorú absentoval mesiace. Po zotavení sa zo zranenia však tradične rozdáva svoje širokánske úsmevy a nad akousi zlomeninou, hoci nepríjemnou, si už hlavu veľmi neláme.

„Samozrejme, želám si, aby k tomu nikdy nedošlo, a to preto, že to bolo nepríjemné a bolestivé,“ poznamenal Daniel Ricciardo. „Teraz, keď je to už očividne za mnou, však hodnotím tento rok pozitívne.“ A je azda zrejmé, prečo. V súčasnosti totiž disponuje platným kontraktom pre nadchádzajúcu sezónu, čo vlani o takomto čase povedať nemohol.

Zatiaľ čo dnes sa pozerá Ricciardo smerom do budúcnosti optimisticky, pred dvanástimi mesiacmi prevládali v pretekárovej hlave najmä čierne myšlienky. „Pred rokom som tu takto sedel a hovoril si: ´Mohli to byť moje posledné preteky v F1?´ Nepreháňam, keď to hovorím. Naozaj som to nevedel. Pravdupovediac, myslel som si, že je to tak 50 na 50. Keď sa preto obhliadnem na svoj rok a zabudnem popritom na (boľavú) ruku, cítim sa ako znovuzrodený – to je to správne slovo. Cítim sa byť prosto opäť nabitý energiou a rovnako tak som chytil druhý dych.“

„Čo sa týka zranenej ruky, nepovažoval som to za prekážku, čo pravdepodobne hovorí za veľa. Bol som si však vedomý, že keď ľudia uvidia tú moju babrácku nehodu s veľkými následkami, povedia si: ´Možno by to mal Daniel vzdať.´ ´Dostal znamenie, že by sa mal na to vykašľať.´ Nikdy som ale nad koncom (skutočne) neuvažoval, niky som to tak necítil.“

Nad koncom kariéry neuvažoval preto, že si pretekanie jednoducho stále užíva. A to aj v prípade, že sa práve nebije o čelné pozície. „Moja radosť zo športu nie je založená na výsledkoch,“ vysvetlil. „Som si vedomý toho, keď zajazdím dobré kolo alebo dobré preteky, a to mi pomáha v noci spať. Nemusím zakaždým len vyhrávať.“

„Myslím si, že som sa (v tomto roku) dostal do bodu, keď som bol šťastný a v pohode s tým, že som jazdil za v poradí desiaty tím na štartovom rošte. V minulom roku som pritom tvrdil, že nechcem naskočiť do auta, ktoré by sa pohybovalo vzadu, nedávalo mi to totiž zmysel. Teraz mi to však zmysel pomaly začína dávať,“ dodal Ricciardo.

Súvisiace články