logo F1online.sk

Alonso sa vraj do Le Mans vráti len ako tímový kolega Verstappena

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 12. 2023

Mohol by sa Fernando Alonso vrátiť do Le Mans? A mohol by sa tam objaviť Max Verstappen? Čiastočné odpovede na obe otázky poodkryl holandský pretekár, ktorý pri rozlúčke so sezónou 2023 na okruhu Motegi priznal, že s Fernandom Alonsom hovorili o možnom spojení v jednom aute na 24 hodín Le Mans. Samotný Verstappen sa však na túto myšlienku pozerá čisto pragmaticky.

Nie je žiadnym tajomstvom, že Max má veľký záujem sa jedného dňa predstaviť v Le Mans. O vytrvalostné preteky a preteky športových automobilov má veľký záujem. Zakladá dokonca vlastný pretekársky tím, ktorý bude súťažiť práve v tejto motoristickej kategórii.

Na okruhu Motegi pri príležitosti Honda Thanks Day, čo bola vlastne rozlúčka so sezónou 2023, sa stretol s tímovým kolegom Sergiom Pérezom, pilotmi AlphaTauri Danielom Ricciardom a Júkim Cunodom, víťazom Indy 500 Takumom Satom či pretekármi MotoGP vrátane Marca Marqueza. Verstappen pri tejto príležitosti odpovedal na otázky fanúšikov a tí sa pýtali aj na jeho záujem o ostatné motoristické kategórie, napríklad aj 500 míľ Indianapolis.

„Rád si tie preteky pozriem. Mám veľký rešpekt k tomu, čo robia títo chlapci, ale nemyslím si, že by som sa tam niekedy ukázal,“ odpovedal Max, ktorý je veľkým fanúšikom motoršportu a ďalších pretekárskych sérii.

„Určite by som si rád vyskúšal motorku MotoGP, páči sa mi aj japonská SuperGT. Jeden špeciál tejto série som mal možnosť vyskúšať v minulom roku a bolo to veľmi pekné. Skvelé sú aj monoposty Super Formuly, ktoré sú druhé najrýchlejšie na svete po Formule 1 a vyzerajú fantasticky,“ hovorí Verstappen, ktorý však má jasno v tom, kam by najradšej smeroval svoj záujem o motoristický šport.

„Rozhodne by som však rád vyskúšal Le Mans. Už som tam bol, keď pretekal môj otec. Vo vytrvalostných pretekoch vládne úžasná atmosféra – množstvo fanúšikov, jazdí sa tiež v noci či pri východe slnka. Myslím si, že je to naozaj cool,“ hovorí s nadšením holandský pretekár.

Jeho dobrý kamoš Fernando Alonso to na Circuit de la Sarthe veľmi dobre pozná. S dominantnou Toyotou tam v rokoch 2018 a 2019 zvíťazil. Španielsky pretekár vraj na tému budúceho spojenia oboch šampiónov v Le Mans hovoril s Verstappenom, ale nie je to také jednoduché, ako to na prvý pohľad vyzerá. Max patrí k ťažším jazdcom a preto ako svojich potenciálnych tímových kolegov preferuje určitú špecifickú skupinu pretekárov.

„Hovoril som s Fernandom o tom, že by sme šli do Le Mans ako tímoví kolegovia. Povedal, že do toho pôjde opäť len so mnou. Podľa mňa by to bolo naozaj super. Problém je však v tom, že v Le Mans nie je nič ako minimálna hmotnosť pre pilota. Som však dosť ťažký jazdec, takže si musím nájsť ľahších tímových kolegov, aby som to dokázal kompenzovať. Fernando je celkom ľahký, takže by to mohlo byť v pohode. Musím sa na to však pozrieť,“ povedal Verstappen.