logo F1online.sk

Náročné podmienky prvého tréningu zvládol najlepšie Bottas

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 10. 2020

Návrat Formuly 1 do Portugalska nebol pre žiadneho z jazdcov veľmi ľahký. Skrotiť trať, na ktorej šampionát Formuly 1 ešte nikdy nebol, a tak je pre väčšinu pilotov úplne nová, bola fuška. Najlepšie sa s ňou popasovali v Mercedese. Najrýchlejším mužom sa stal Valtteri Bottas nasledovaný Lewisom Hamiltonom.

Ako je už v prvom tréningu zvykom, trať bola poriadne špinavá. Pilotom nepomohol ani fakt, že v auguste dostala nový asfaltový koberec, ktorý je stále pomerne šmykľavý. Podmienkam na trati zasadili ďalšiu ranu dymiace Red Bully, z ktorých popŕchal olejový dážď. Nešlo zrejme o nič vážne, keďže Verstappen s Albonom pokojne jazdili ďalej.

Nebolo teda žiadnym prekvapením, že sme videli veľké množstvo prebrzdení, šmykov a hodín. Carlos Sainz dokonca hovoril o “Tokio drifte”. Komisári boli v plnej permanencii a kvôli prehreškom v podobe prekročení limitov trate mazali jeden rýchly čas za druhým.

Napokon sa majiteľom toho najlepšieho na úrovni 1:18,410 stal Valtteri Bottas o tri desatiny pred Lewisom Hamiltonom. Obaja ho zajazdili na stredne tvrdej zmesi, s ktorou budú zrejme tento víkend problémy. Nezriedka sme vo vysielačke počuli sťažnosti na drobenie ľavej prednej pneumatiky. Mäkkú zmes sme na trati nevideli, tú si piloti šetria na zostávajúce časti víkendu, keď sa podmienky na trati vylepšia.

Tretie miesto pripadlo Maxovi Verstappenovi na tvrdej zmesi. Za ním skončil Charles Leclerc, ktorý sa vo štvrtok nechal počuť, že tento rok zmenil prístup a v tréningoch na to poriadne šliape.

Piaty je Alex Albon pred Sainzom, Pérezom, Räikkönenom a Ricciardom. Prvú desiatku uzavrel Pierre Gasly. Francúz musel svoj monopost predčasne odstaviť kvôli bližšie nešpecifikovaným technickým problémom s autom.

V samom závere tréningu sme videli poruchu na aute Estebana Ocona, z ktorého sa začalo husto dymiť. Inžinier mu dal pokyn okamžite zamieriť do boxov a nepreraďovať.

https://pbs.twimg.com/media/ElAtOYpW0AAJv40?format=jpg&name=medium

Druhý tréning sa začne o 16:00. Pripomíname, že v jeho prvých 30 minútach budú jazdci testovať prototypy budúcoročných pneumatík Pirelli.