logo F1online.sk

Piloti AlphaTauri chvália novú podlahu. Williams je ostražitý

Daniel Ricciardo
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2023

AlphaTauri s vypätím všetkých síl vybehla na cieľovú rovinku, kde sa v úplnom závere pokúsi prešprintovať Williams. Bude to musieť byť vskutku zbesilý finiš, aby sa to talianskej stajni podarilo, ale zatiaľ má vykročené veľmi dobre. Jazdci si po piatku chvália výkonnostné zisky a Williams sa začína mať na pozore.

AlphaTauri túži získať približne desať miliónov dolárov k dobru a skončiť na siedmom mieste konštruktérskeho šampionátu, no v tom prípade Williams musí jednoznačne poraziť. Ak chce mať jasnú istotu úspechu, na posledných pretekoch potrebuje získať o osem bodov viac ako Williams.

Existuje však aj iná možnosť: Ak jeden z jazdcov AlphaTauri skončí na aspoň šiestom mieste a zároveň tím z Faenzy získa o sedem bodov viac ako ich súperi z Grove.

Zbesilú jazdu sa tím pod vedením Franza Tosta pokúsi zavŕšiť s novou podlahou, ktorú chcel pôvodne predstaviť až o rok. Toto urýchlenie vývoja však treba patrične zužitkovať. AlphaTauri si na to ideálne pripravila pôdu, keďže ako jediný tím v piatok nemusela nasadiť žiadneho nováčika.

“Bolo to pozitívne,” znie hodnotenie Daniela Ricciarda po zisku dvanásteho miesta v druhom tréningu. “Dvanáste miesto mi nerobí starosti. Sme na tom lepšie. V aute sme určite našli niekoľko pozitív, teraz to treba vyladiť. Pár vecí sa nám posunulo, nuž ich treba opäť poskladať.”

Predstavenie noviniek vždy sprevádzajú prvotné problémy. Júki Cunoda mal z podlahy “dobré” dojmy, ale správanie monopostu ešte nezodpovedá tomu, na čo bol zvyknutý. “Vyzerá to tak, že náš výkon sa rozhodne zlepšil, ale na druhej strane je ťažšie ho ovládnuť. Auto sa skrátka správa inak. Po stránke balansu to potrebujeme dať dokopy, no podľa mňa sme zažili pozitívny deň.”

Japonec dostal otázku, či by uprednostnil viac nedotáčavosti alebo pretáčavosti. “Mne je to jedno. Ak je auto rýchlejšie, beriem to!”

Šéf tímu Franz Tost odchádza z pozície šéfa tímu po osemnástich rokoch. Neprekvapí však, že nemá príliš náladu na srdcervúce rozlúčky. V Abú Zabí ho bude zaujímať len jedna jediná vec.

“Dúfam, že podlaha bude fungovať. To jediné ma teraz zaujíma: podlaha a difúzor,” odvetil Franz Tost, ktorý je známy svojím workoholizmom. Rodák z Trinsu dokonca aj vianočné obdobie trávil v kancelárii. “Dúfam, že podáme dobrý výkon, pretože naším ďalším cieľom je obsadiť siedme miesto v konštruktérskom šampionáte. Len to ma zaujíma.”

Zatiaľ to AlphaTauri vychádza minimálne po psychologickej stránke. Logan Sargeant z Williamsu po piatkových jazdách a krátkej analýze zhodnotil, že súperi sú na tom veľmi dobre. “Bude to ťažké. Zdá sa, že AlphaTauri má extrémne dobrú rýchlosť s malým aj veľkým množstvom paliva.”

“Naša rýchlosť s natankovaným autom je dobrá, prinajmenšom dosť dobrá, aby sme im to sťažili a trochu im skomplikovali život. Ale cítim, že sa potrebujeme zlepšiť v kvalifikačnom tempe,” zhodnotil Floriďan.

Súvisiace články