logo F1online.sk

Bude mať Dánsko v F1 dvojité zastúpenie? Sargeanta by vraj mohol nahradiť pilot Formuly 2

Frederik Vesti
© Twitter/Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 11. 2023

Napriek tomu, že vedenie Williamsu opakovane tvrdilo, že sa Logan Sargeant teší ich plnej podpore a zdalo sa, že je predĺženie zmluvy s Američanom už iba formalitou, môže byť napokon všetkému inak. James Vowles si totiž dáva poriadne načas a ešte stále neoznámil, kto bude v budúcom roku pretekať po boku Alexa Albona. Nahráva tým pochopiteľne špekuláciám, ktorých šíriteľom je špecificky taký Ralf Schumacher. Brat sedemnásobného šampióna „nesklamal“ ani tentokrát – presne totiž vie, prečo tím z Wokingu s podpísaním rodáka z Floridy toľko otáľa. Má v úmysle ho nahradiť Frederikom Vestim!

Nováčik Williamsu sa v F1 zreteľne trápi. Dovedna bodoval len raz – a aj to až po penalizácii viacerých súperov figurujúcich pred ním. Jeho výkonnostne manko na tímového kolegu Alexa Albona je priam žalostné a nebyť amerického pasu, ktorým disponuje, z F1 by sa už pravdepodobne dávno porúčal.

Trpezlivosť, zdá sa, začína dochádzať aj mimoriadne stoickému Williamsu. Do konca sezóny totiž zostáva už iba niekoľko hodín a britský celok meno druhého zo svojich pretekárov nie a nie oznámiť. Takto dôvera v jazdca veru nevyzerá. Otvára sa tým priestor pre špekulácie, ktorých častým nositeľom je niekdajší pretekár Williamsu či Toyoty Ralf Schumacher.

Ten nezostal svojej povesti nič dlžný. Vyhlásil, že Williams váha predĺžiť spoluprácu so Sargeantom preto, lebo má v hľadáčiku niekoho iného. A tým niekým je aktuálne druhý muž šampionátu Formuly 2 Frederik Vesti.

„V Las Vegas som sa čudoval, prečo James Vowles ešte nepotvrdil zotrvanie Sargeanta,“ uviedol pre Sky Germany mladší z bratov Schumacherovcov. „Pravdepodobne tak neučinil preto, lebo poškuľuje po Frederikovi Vestim. Sledoval jeho počínanie v Abú Zabí (v piatkovom voľnom tréningu), je mu umožnené nahliadať do jeho údajov, čo mu pomôže pri rozhodovaní sa pre budúci rok.“

Vesti sa v Abú Zabí predstavil v prvom voľnom tréningu, a to vo farbách Mercedesu, keď nahradil Lewisa Hamiltona. Tota Wolffa svojím výkonom zaujal a ten sa na jeho adresu vyjadril výlučne v superlatívoch.

„Frederik je skvelý, má za sebou veľmi dobrú sezónu,“ poznamenal rodák z Viedne pre Sky. „Je spoľahlivý a na simulátore odvádza veľmi dobrú prácu. Niektorí chlapci, ktorí jazdili v dnešnom prvom voľnom tréningu, si zaslúžia miesto v F1,“ povedal Wolff, ktorý by zrejme najradšej našiel sedačku práve Vestimu.

Posledná voľná zostáva vo Williamse, do ktorého si Mercedes v minulosti „odložil“ napríklad takého Georgea Russella. Tentokrát však Wolff na pílu tlačiť nemieni. „Rozhodovaciu právomoc má v rukách James (Vowles),“ poznamenal Rakúšan. Ten sa však napriek pokročilému dátumu s verdiktom nikam neponáhľa.

„V priebehu tohto víkendu v Abú Zabí k rozhodnutiu nedôjde. Keď plánujete rozhodnúť o budúcnosti tímu a mladého muža, chcete tak urobiť v pokoji po skončení súťažného víkendu. Zatiaľ žiadne rozhodnutie prijaté nebolo,“ zdôraznil Vowles.

Súvisiace články