logo F1online.sk

AlphaTauri vytiahlo eso z rukáva. Nasadí vylepšenia, ktoré majú priniesť „niekoľko desatín“

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Privážať vylepšenia na posledné podujatie sezóny? Keby sa niečo také stalo v boji o titul v roku 2000, vôbec by sme sa nepodivili, ale že tím z konca štartového roštu privezie v ére rozpočtových stropov vylepšenú podlahu na posledné preteky sezóny? Nuž, AlphaTauri to naozaj urobí.

Ako povedal šéf Williamsu James Vowles, v Grove ukončili vývoj tohtoročného monopostu už pred mnohými mesiacmi. Napriek tomu má stajňa šancu vybojovať najlepšie umiestnenie od roku 2017 a s ním aj dobrých desať miliónov dolárov. Proti bude AlphaTauri, ktoré v závere roka mohutne finišuje a ešte nedávno posledný tím celkového hodnotenia chce v Abú Zabí útočiť na Williams.

Obrovské balíky vylepšení, spolu s nasadením zadného zavesenia Red Bullu, priniesli AlphaTauri výrazné zisky a v záverečnej tretine sezóny pozbierala stajňa z Faenzy nemálo bodov, ktoré ju vyniesli až do boja o siedme miesto s Williamsom. Rozhodne sa v Abú Zabí a už teraz vieme, že pri forme prvých šiestich tímov nebude pre AlphaTauri ľahké dohnať sedembodovú stratu.

Daniel Ricciardo a Júki Cunoda sa o to však pokúsia a pomôcť im má aj nečakaný upgrade. Inžinieri totiž privezú na posledné preteky sezóny veľký balík vylepšení. „Všetci sú motivovaní naháňať Williams až pod šachovnicovú vlajku a do Abú Zabí privezieme veľký balík vylepšení, ktorý nám, ako dúfame, prinesie chýbajúce desatiny v boji o popredné priečky,“ prehlásil veľmi odvážne generálny riaditeľ AlphaTauri Peter Bayer v rozhovore pre Motorsport.com.

„Pôvodne sme strategicky cielili na rok 2024, ale keďže sme sa dostali do tejto situácie, zíde sa nám ďalšie eso, ktoré môžeme vytiahnuť z rukáva. Musíme tvrdo pracovať, ale dáta na CFD a vo veternom tuneli vyzerali veľmi sľubne a pomôžu nám nájsť výkonnosť k dobru. Dôležité bude vyváženie, aerodynamická efektivita a prítlak na zadnej náprave,“ hovorí Bayer.

Pridal sa aj technický riaditeľ stajne Jody Egginton, ktorý si sľubuje od tohto víkendu aj dôležité dáta pre rok 2024. Tieto vylepšenia sa mali pôvodne objaviť až v budúcej sezóne, ale vzhľadom na stabilné pravidlá si ich tím môže dovoliť nasadiť už teraz. „Máme podlahu a získame dôležité lekcie pre budúci rok. Ide skôr o cvičenie pre náš výskum a vývoj než čokoľvek iné,“ povedal pre rovnaký zdroj Egginton.

„Nasadenie týchto vylepšení sme plánovali ešte oveľa skôr. Bolo to dávno predtým, než sme mohli vôbec dúfať, že budeme bojovať o umiestnenie do posledných pretekov sezóny. Je to teda skôr cvičenie pre naše oddelenie pre výskum a vývoj a je nezávislé od nášho boja v Pohári konštruktérov,“ hovorí technický riaditeľ AlphaTauri.

„S nezmenenými pravidlami je ľahké prinášať novinky skôr a vylepšená podlaha v Abú Zabí je toho dôkazom. Dáva vám to možnosť tlačiť na pílu o niečo dlhšie a naučiť sa viac s vedomím, že budúci rok sú predpisy stabilné,“ dodal Egginton.

Súvisiace články