logo F1online.sk

Prečo sa AlphaTauri rozhodlo pre zmenu názvu? Máme na to dva dôvody, vysvetľuje Bayer

Júki Cunoda
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Tím z Faenzy hodlá už po druhýkrát v priebehu niekoľkých rokov pozmeniť svoj názov. Aká bude jeho podoba nateraz nevieme. Čo však vieme, sú dôvody, pre ktoré sa taliansky celok k takémuto počinu odhodlal.  

AlphaTauri si v priebehu roka prešlo viacerými výraznými zmenami. Informácia o predaji tímu sa síce napokon nezakladala na pravde, ale tá o výmene šéfa tímu, užšej spolupráci s Red Bullom a zmene názvu stajne už áno.

V súčasnosti už vieme, že novým šéfom „béčka“ Red Bullu sa po skončení sezóny stane Laurent Mekies, ktorý nahradí odchádzajúceho Franza Tosta. Stále však nepoznáme nový názov tímu. Útechou nám môže byť aspoň to, že sa jeho výkonný riaditeľ Peter Bayer podelil o dôvody, prečo k premenovaniu stajne vlastne dôjde.

„Sú dva hlavné dôvody pre zmenu názvu,“ povedal Bayer pre RacingNews365.com. „Všetko to súvisí s rozhovormi zo začiatku tohto roka, kedy sa viedli úvahy o tom, či tím predať, alebo si ho ponechať. Záujem (zo strany kupcov) bol značný, keďže sa v súčasnosti o tímy F1 usiluje veľa akciových fondov z celého sveta a rovnako tak aj z USA.“

„Akonáhle sa Red Bull rozhodol pokračovať v investíciách do tímu, uvideli príležitosť začať s (B) tímom odznova. Neboli totiž obzvlášť šťastní, že jeden tím vyhral majstrovstvá, zatiaľ čo druhý tím sa pohyboval na opačnom konci spektra. Potrebovali sme preto niečo zmeniť.“

Inými slovami povedané, AlphaTauri malo už pošramotené renomé, a preto názov odvodený od značky oblečenia poputoval do koša. Navyše, odevná spoločnosť si na seba dostatočne nedokázala zarobiť.

Druhým dôvodom, pre ktorý sa vedenie Red Bullu rozhodlo svoj sesterský tím premenovať, bol koniec jednej siahodlhej éry. S talianskym celkom sa totiž (ako sme už uviedli vyššie) po sezóne rozlúči Franz Tost, ktorý šéfoval tímu od počiatku jeho existencie.

„Zmena názvu súvisí taktiež s rozhodnutím Franza (Tosta) odísť z pozície šéfa tímu a sústrediť sa po tom, čo venoval tomuto tímu niekoľko desiatok rokov života, na svoj vlastný život. Preto sa vo vedení okamžite rozhodli začať sa obzerať po novom manažmente a novom názve. Zároveň, Red Bull chcel zmeniť smerovanie AlphaTauri ako značky oblečenia,“ uzavrel Bayer.

Súvisiace články