logo F1online.sk

Po podpísaní 16-ročného Verstappena ma mali poniektorí za blázna, hovorí Tost

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Píše sa rok 2014 a vy práve podpisujete pre nadchádzajúcu sezónu iba šestnásťročného chlapca, ktorý nemá ešte ani oprávnenie byť držiteľom vodičského preukazu. Ostatní šéfovia tímov a novinári na vás ukazujú prstom, ťukajú si ním na čelo a nechápavo krútia hlavou, hovoriac, že sa jedná o čisté bláznovstvo. Vy však viete, čo v tomto mladom chalanovi drieme, ste o jeho schopnostiach stopercentne presvedčený a oponujete im, že o päť rokov to budete vy, kto sa bude smiať. A tak sa aj stalo.

Pokiaľ vám nie je jasné, komu o takomto čase pred deviatimi rokmi behali hlavou podobné myšlienky, vedzte, že ním bol dosluhujúci šéf AlphaTauri Franz Tost. Rakúšan sa totiž pred necelou dekádou odhodlal podpísať mladučkého Maxa Verstappena, ktorý sa mu za vynaloženú dôveru odvďačil tým najlepším možným spôsobom – všetkým takpovediac vytrel zrak.

„Keď sme ho priviedli do Formuly 1, pamätám si, že niektorí z vašich kolegov za mnou prišli a povedali mi: ´Ste úplný blázon, ako môžete podpísať niekoho, kto nemá ani vodičský preukaz?´“ nechal sa počuť v podcaste Beyond The Grid Franz Tost.

„Ja som im na to odvetil: ´Nechcem s vami o tom teraz diskutovať, príďte o päť rokov a potom si o tom možno budeme môcť pohovoriť. Unavovalo ma totiž obhajovať naše rozhodnutie,“ vysvetlil 67-ročný Rakúšan, ktorý sa Verstappena napokon až tak dlho zastávať nemusel.

Holanďan totiž o svojich kvalitách začal presviedčať formulovú obec čoskoro sám, v prvej sezóne vo farbách Toro Rossa a o rok na to už ako akvizícia Red Bullu. Tostovi, ktorý o ňom nepochyboval od samého začiatku, tak splatil dôveru behom chvíľky.

„To, že je neuveriteľne a prirodzene rýchly, ste mohli občas vidieť už počas jeho pôsobenia vo Formule 3,“ poznamenal Tost. „Spomínam si (napríklad) na mokré preteky na Norisringu. Myslel som si, že Max jazdí na suchej trati, pretože bol o dve alebo tri sekundy na kolo rýchlejší ako ostatní.“

„Pripomenulo mi to preteky Formuly 4 na Salzburgringu, ktoré vyhral za podobných podmienok Michael Schumacher. Taktiež bol o dve alebo tri sekundy rýchlejší ako ostatní,“ dodal Tost, ktorý našiel medzi trojnásobným a sedemnásobným majstrom sveta určitú spojitosť.

Súvisiace články