logo F1online.sk

F1 sa pri inšpekcii trate v Las Vegas nedržala pravidiel. Organizátor už čelí žalobe

Las Vegas, ilustračné
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2023

Aby mohol byť okruh zaradený do kalendára F1, musia jeho technickú spôsobilosť najskôr preveriť odborníci Medzinárodnej automobilovej federácie, čím deklarujú jeho bezpečnosť. V Las Vegas však všetko neprebehlo v súlade s platnými pravidlami, čo v konečnom dôsledku mohlo prispieť k problémom so zabudnutými krytmi kanálov a nespokojnosti fanúšikov, ktorí sa už stihli obrátiť na súd.

Schvaľovanie okruhu F1 je hotový proces, ktorý trvá aj niekoľko mesiacov a má svoje pravidlá. Podľa nemeckého magazínu motorsport-total.com však v Las Vegas neboli dodržané po tom, čo FIA schválila trať až po termíne.

“Všetko sa začína s inšpekciou trate,” píše nemecký formulový novinár Christian Nimmervoll. “Riaditeľ pretekov FIA Niels Wittich mal dať okruhu zelenú už v utorok, ale keď sa so svojím tímom prešiel po okruhu, ten ešte na mnohých miestach nebol dokončený, a nebol ani v stave, ktorý by Wittichovi s čistým svedomím umožnil odklepnúť štart veľkej ceny. Podľa správ z padoku sa tak mala inšpekcia zopakovať v stredu.”

Otvárací ceremoniál sa tým pádom uskutočnil vo chvíli, keď ešte ani nebolo jasné, či sa VC Las Vegas bude môcť vôbec začať. To by nemusel byť až taký problém, keby FIA v stredu všetko uzavrela s pozitívnym verdiktom. To sa však neudialo.

Podľa pravidiel FIA je nutné schváliť okruh po technickej stránke najneskôr jeden deň pred tým, ako autá vyrazia na trať. Zdržania pri príprave okruhu a fakt, že trať mohla byť uzavretá až v nočných hodinách, však spôsobili, že táto podmienka nebola splnená. Reportérka agentúry AP Jenna Fryerová totiž informuje, že FIA vykonala inšpekciu až vo štvrtok ráno miestneho času, teda v ten istý kalendárny deň, keď sa konal aj prvý tréning.

Je preto otázne, či kontrola skutočne prebehla dôsledne a nebola “odfláknutá”. Poriadna inšpekcia okruhu by totiž mala odhaliť potenciálne problémy s kanálovými krytmi, ktoré nie sú ničím novým. V minulosti sa Formula 1 na podobných problémoch popálila už viackrát.

VC Las Vegas má na krku prvú žalobu

A vyzerá to tak, že pochybenia organizátora nezostanú bez následkov. Nezabezpečenie trate a nezvládnutá organizácia, keď divákov museli vyprevadiť z tribún krátko pred štartom druhého tréningu, sa už derie na súd.

Žalobu proti organizátorovi VC Las Vegas už v mene 35-tisíc fanúšikov podali právnické firmy Dimopulous a JK Legal & Consulting. Spoločne tvrdia, že zo strany organizátora došlo k “porušeniu kontraktu, zanedbaniu povinností a nekalým obchodným praktikám”.

“My obhájime práva fanúšikov, ktorí precestovali veľkú diaľku a zaplatili značnú sumu za to, aby sa podujatia mohli zúčastniť, ale boli pripravení o tento zážitok,” vyhlásil majiteľ právnickej kancelárie Dimopoulos Law Firm a právny zástupca poškodených Steve Dimopoulos.

Súvisiace články